Wat betekent het NPLG voor onze leden in Zuid-Holland?

  • Zuid-Holland
  • Regio West
  • Stikstof
  • Alblasserwaard - Vijfheerenlanden
  • De Hoeksche Waard
  • Delflands Groen
  • Duin en Bollenstreek
  • Eiland van Dordrecht
  • Goeree - Overflakkee
  • Krimpenerwaard
  • Midden Zuid-Holland
  • Voorne - Putten
  • Westland

Op woensdagavond 21 december 2022 organiseerde LTO Noord regio West voor leden in Zuid-Holland een online informatiebijeenkomst over het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). Meer dan 130 leden waren hierbij aanwezig. Wat houdt dit voor deze provincie nu eigenlijk in en wat is de inzet van LTO Noord?

zuid-holland-06

Gedeputeerde Meindert Stolk en Rob Ligtenberg van de Provincie Zuid-Holland vertelden welk proces de provincie voor ogen heeft. Arie Verhorst, voorzitter van LTO Noord in de provincie Zuid-Holland schetste aansluitend waar LTO Noord zich voor inzet.

Je kunt de bijeenkomst hier terugkijken.

Wat houdt het NPLG in?
De overheid wil de natuur versterken, stikstofuitstoot verminderen, waterkwaliteit verbeteren en meer doen tegen klimaatverandering. De provincie wil samen met waterschappen, gemeenten en maatschappelijke partners, grondeigenaren en -gebruikers op zoek naar oplossingen per gebied. De plannen voor Zuid-Holland worden uitgewerkt in een Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG). Dat vormt de basis voor de gebiedsprocessen in de provincie. De provinciale PPLG’s moeten leiden naar de doelen in het NPLG van het Rijk.

Planning tot 1 juli 2023
Uiterlijk 1 juli 2023 moet Zuid-Holland een gebiedsplan bij het Rijk inleveren. De provincie geeft in hun presentatie aan dat ze samen met de agrarische sector willen zoeken naar oplossingen. Er is al veel gebeurd in een aantal de gebieden. De opgaven zijn niet alleen voor de landbouw maar ook voor de andere sectoren. De provincie geeft verder aan dat er ook voor hen nog veel onduidelijkheden zijn en kennisontwikkeling nodig is. Voor de toekomst van Zuid-Holland zijn én blijven boeren nodig zeggen zij. Het doel: gebieden met een gezonde natuur en leefomgeving en een vitale, toekomstbestendige landbouw. 

Gebiedsprocessen

Provincie Zuid-Holland verdeelt de provincie in 3 kerndelen. Het eerste gebied is het kust- en duinengebied, tweede gebied is de delta en het derde gebied is veenweidegebied. Ieder deel is weer verdeeld in kleinere gebiedsprocessen. Vooral gemeenten, waterschappen en uiteraard de landbouw worden hierbij betrokken. Dit om maatwerk te kunnen leveren. 

De provincie zet in op: langetermijnafspraken tussen boeren en overheid, samen ontwikkelen van een monitoringssystematiek met kpi’s (kritieke prestatie-indicatoren) (juridische borging), een provinciale grondbank en een actief grondbeleid, mestbeleid, PAS-melders, een online landbouwloket en leren van elkaars ervaringen (coaches en netwerken). 

Standpunt LTO Noord: “Als sector kunnen we geen grond missen”

Arie Verhorst laat weten dat we als LTO Noord het gesprek voeren met de provincie over het PPLG. Daarbij staat het behoud van landbouwgrond en perspectief voorop. Onze oproep is hierbij om de kaders van Remkes voor ogen te houden. Hierbij valt met name te denken aan de menselijke maat, goed luisteren naar elkaar en gebruik maken van praktijkervaringen. Ook het legaliseren van de PAS-melders, interimmers en knelgevallen blijft voor ons een belangrijk punt.

Daarnaast maken we ons ook zorgen over het tijdspad om tot gebiedsprogramma te komen. Als er medio maart/april een landbouwakkoord ligt is er nog maar weinig tijd tot 1 juli 2023 om tot een gebiedsprogramma te komen. 

Verhorst geeft vervolgens aan dat in de gebiedsprocessen alle partijen, dus ook buiten de landbouw, naar evenredigheid moeten bijdragen. Het kan niet zo zijn dan de landbouw het sluitstuk is van het programma. De landbouw moet een volwaardig onderdeel zijn van de gebiedsprogramma’s.

Wij zetten in op generieke afspraken op hoofdlijnen voor gebieden en detailinvulling door middel van maatwerk. Dit in samenwerking met gebiedskenners. Verder wordt opgeroepen om te kijken naar oplossingen via bedrijfsmanagement en innovaties. Gedwongen onteigening is wat ons betreft geen optie, maar zorg voor passende oplossingen naar ieders tevredenheid. 

Je kunt de bijeenkomst hier terugkijken.

Save the date: 2 februari en/of 22 februari 2023
Op 2 februari voor de provincie Zuid-Holland (Van der Valk Ridderkerk) enop  22 februari voor het noorden van Zuid-Holland en het zuiden van Noord-Holland (definitieve locatie nog niet bekend.) organiseren wij winterbijeenkomsten als vervolg op de online NPLG/UPLG bijeenkomst van 21 december 2022. We praten je dan graag verder bij en gaan in op actuele thema’s die spelen in Zuid-Holland. De uitnodiging volgt nogmaar zet de datum alvast in je agenda.