Hoe ben je bij het bestuur gekomen?
„André Wijnstra strikte mij, net toen hij voorzitter werd van de cultuurgroep. We kennen elkaar al heel lang – de boomkwekerij is een kleine wereld, je komt elkaar overal wel tegen. Ik wilde wel toetreden tot het bestuur, maar eerst een jaartje snuffelen en meedraaien. Het bevalt me goed. Bosplantsoen was al goed vertegenwoordigd in de cultuurgroep, maar haagplantsoen kon wel beter als je ontwikkelingen van de laatste jaren ziet.”
Welke ontwikkelingen?
„Binnen de cultuurgroep zie je verschuivingen richting haagplantsoen. Hoeveel echte bosplantsoenkwekers zijn er nog? Die zijn er minder dan vroeger. Kijk in Zundert, waar beuk voor hagen het grootste gewas is. Er zijn meer kwekers haagplanten gaan produceren en met blote wortel of met kluit gaan afleveren; hun sortiment is breder geworden.”
Haagconiferen horen toch bij de cultuurgroep Siergewassen?
„Oorspronkelijk wel, maar haagconiferen met kluit hebben meer raakvlakken met de Cultuurgroep Bos- en Haagplantsoen. Op zich vind ik het een logische stap dat de laatste cultuurgroep nu ook de belangen van haagplanten behartigt. Bij De Buurte kweken we onder andere haagconiferen en laurieren, die behoren ook tot de haagplanten. Ook kweken we kerstbomen. Ook dat zijn zaailingen van naaldhout, net als bosplantsoen van naaldhout.”
Is het je eerste bestuursfunctie?
„Nee, ik was ongeveer 30 jaar geleden ook bestuurslid, toen nog van Kring Oost van de Nederlandse Bond van Boomkwekers. Het was in de tijd van bestuurders als Bert Knol en Aad van de Kamer, nog voordat de NBvB opging in LTO. Ik kwam via Bert Knol in aanraking met bestuurswerk. Ik werkte toen ook op zijn bedrijf, Boomkwekerij H. Knol in Eefde.”
Waar heb je verder nog gewerkt?
„In Boskoop waar ik de middelbare tuinbouwschool heb gehad, bij Van Willigen en bij de gebroeders Nederhof aan het Zuidwijk. Daarna ben ik teruggegaan naar de Achterhoek. Ik wilde zelfstandig boomkweker worden en ben toen mijn bedrijf in Zelhem gestart. Nu werk ik alweer vier jaar bij De Buurte in Oene, een uurtje rijden vanaf Zelhem.”
Hoe belangrijk is belangenbehartiging in de boomkwekerij?
„Op zich heel belangrijk. Je moet ermee vooraan blijven staan, ook al ben je een kleine sector in vergelijking met bijvoorbeeld de akkerbouw. Er zijn belangrijke ontwikkelingen die je als individuele kweker raken. Denk bijvoorbeeld aan de toelating van middelen.”
Waar gaat het in de cultuurgroep Bos- en Haagplantsoen vooral over?
„De toelating van bestrijdingsmiddelen op zaaibedden blijft een heikel punt. Het gaat nu ook vooral over de Bossenstrategie; hoe kunnen we daar zo goed mogelijk op inspelen. En hoe verkrijgen we goed zaad; dat is ook belangrijk voor kwekers – ook voor zetstammen.”
Heb je specifieke bestuurstaken?
„Ik ben algemeen bestuurslid, ik hou me met allerlei taken bezig. Zoals nu bijvoorbeeld met een inzending voor de Floriade in Almere, die we samen met Treeport Zundert doen. Hoe kun je hagen toepassen? Dat willen we op de Floriade laten zien en promoten. Met de cultuurgroep hebben we meer dan genoeg te doen.”
Hoe combineer je het bestuurswerk met je werk bij De Buurte?
„Het gaat tussen de regels door. Het kost me minder tijd dan ander bestuurswerk wat ik doe: ik ben regiocoördinator van Vereniging Het Ree, voor Achterhoek. We werken aan duurzame populaties reeën.”
Arno Engels