De cultuurgroep werd ontvangen door Jaap Smit, dendroloog en lid van het Groenteam van de Floriade. In zijn inleiding vertelde Jaap dat hij verantwoordelijk is voor de aanplant en het onderhoud van het arboretum. Daarna gaf hij een rondleiding over het Floriade-terrein; deze begon uiteraard op de kavel met de inzending van de fruitgewassen.
Het afgelopen half jaar is door diverse vrijwilligers al heel veel tijd en energie in de inzending gestoken. Dat was ook goed te zien. Om foto’s te zien van de inzending van de Fruitgewassen en van de Floriade klikt u HIER.
Het bestuur moest ook even de handen uit de mouwen steken, want het stukje fruitbomen (handveredeling) moest even onder handen worden genomen. Dit hebben we gelijk op video vastgelegd, zie video in de foto-bijlage.
Dit najaar en het komend voorjaar zullen de laatste planten/bomen nog geplant worden. Tevens zullen komende winter diverse faciliteiten gemaakt worden, zoals een podium van hout, banken, mogelijk nog een overkapping et cetera. Hiervoor is de organisatie nog op zoek naar vrijwilligers die een keer mee willen klussen.
Wilt u ook een keer mee helpen? Dan kunt u hiervoor contact opnemen met coördinator Claudia Roelofs: claudia@boomkwekerijroelofs.nl en (06) 28 71 18 13. Vele handen maken licht werk!
Na de rondleiding over de Floriade gaf Claudia nog een toelichting over de inzending en is besproken wat vanaf nu, tot en met het einde van de Floriade, nog moet gebeuren.
Het bestuur is erg tevreden over hoe de inzending er al uitziet. Voorzitter Pieter van Rijn sprak nog de complimenten hierover uit naar Claudia en alle vrijwilligers.
Onderwerpen van de bestuurstafel:
Jaarvergadering:
Er wordt gekeken of de jaarvergadering in samenwerking met de Vermeerderingstuinen gehouden kan worden. Mogelijk vindt de jaarvergadering in januari 2022 plaats. Zodra meer bekend is, wordt u hierover geïnformeerd.
Activiteiten leden:
Naast de werkzaamheden op de Floriade wil de cultuurgroep in 2022 enkele activiteiten voor de leden van de cultuurgroep Fruitgewassen organiseren. Binnenkort ontvangt u hierover een mail waarin uw mening wordt gevraagd.
Voortgang vruchtboomkanker onderzoek:
Het vierjarig onderzoek is in juni 2021 afgelopen. Er wordt nog een eindrapport door de onderzoekers geschreven. De cultuurgroep vindt dat er nuttige informatie uit dit onderzoek is gekomen, en dat een vervolgonderzoek wenselijk is. Zodra het eindrapport van het afgelopen onderzoek klaar is, wordt gekeken hoe eventueel een vervolgonderzoek kan plaatsvinden.
Elite Grootfruit Certificaat:
Bas van den Boom gaf een toelichting over de laatste ontwikkelingen. De deelnemers aan de Elite Grootfruit Certificering vinden dat er wat aanpassingen nodig zijn, om het geheel praktischer te maken. Zo wil men eisen die niet voldoende toevoegen aan het certificaat, verwijderen. De aanpassingen zullen met de leden van de Elite Grootfruit Certificering besproken worden.
7e APN (Actie Programma Nitraat):
Meer informatie hierover is inmiddels in een aparte nieuwsbrief (1 oktober) vermeld. Lees ook dit bericht. LTO Nederland, de vakgroep en ook de cultuurgroep Fruitgewassen zijn stellig van mening dat in het actieprogramma zaken staan die voor de Fruitgewassen niet uitvoerbaar zijn. Het verzoek aan alle leden is om praktijkvoorbeelden die volgens de voorgestelde mestregels niet haalbaar zijn te melden bij LNV. Als niemand reageert, krijgen we onuitvoerbare regels opgelegd! Laat uw stem horen!
Bacterievuur:
Als fruitboomkwekers zijn we ontzettend alert op bacterievuur. Uit diverse praktijkvoorbeelden blijkt dat diverse fruittelers bacterievuur niet herkennen in het gewas. Dat is voor de beheersing van bacterievuur een slechte zaak. Tot nu toe zijn de fruittelers niet bereid om mee te betalen aan de controle van de bacterievuurvrije zones. Het zou toch wenselijk zijn dat zij ook zouden bijdragen aan de beheersing van bacterievuur. Kennelijk ervaren zij bacterievuur (nog niet) als een knelpunt.

Bron:
LTO Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen