Het is heet in het Zuid-Hollandse Boskoop, maar dat weerhoudt jongeren uit de boomkwekerijsector er niet van om naar de jongerendag te komen. Van heinde en verre komen ze; uit de Achterhoek, de polders, Limburg en Noord-Brabant. Er komt een bus vol studenten van Zone.College uit Zwolle. Studenten van Yuverta Boskoop arriveren op de fiets.
Bij de ingang van Hoogeveen Plants krijgen ze allemaal een naamsticker, een groepsnummer en een zonnebril van LTO Noord. De jongeren zijn verdeeld in groepen, zodat ze vakgenoten uit een andere regio of gewasgroep kunnen ontmoeten. De boomkwekerij is een gevarieerde sector, bestaand uit bedrijven met bijvoorbeeld grote laanbomen, rozenstruiken, bosplantsoen en sierplanten in pot die buiten zijn gekweekt of in een kas.
Drie bedrijfsbezoeken
De muziek gaat uit en de vier Boskoopse jongeren die het programma hebben uitgewerkt, stellen zich voor: Bas Hoogeveen, Manon Kuijf, Koen de Boer en Frank van der Salm. Ze vertellen kort welke onderwerpen aan bod komen en over de drie bedrijven die de jongeren bezoeken. Voor het zover is, geeft wethouder Anouk Noordermeer voor Greenport Boskoop van gemeente Alphen aan den Rijn eerst nog een peptalk.
‘Zoveel jongeren zijn hier, echt geweldig!’, jubelt ze, waarna ze de jongeren oproept: ‘Hoe kunnen we de greenport toekomstbestendig maken? Water bijvoorbeeld, hoe kunnen we dat goed organiseren? Help ons hierbij, zodat we over twintig jaar nog steeds de economisch groene motor van Nederland kunnen zijn.’
Apenpak
Plots springt er iemand in een apenpak op het podium, op zoek naar een nieuwe bananenplant. Het is Peter van Rijssen, een jonge expert die veredelaars van nieuwe planten wereldwijd vertegenwoordigt. ‘Innovatie is heel erg belangrijk, maar ook het transport van een plant. Dat moet echt hufterproof zijn. Hoe kun je dat testen?’, vraagt hij aan de jongeren. Waarop hij prompt een potplant naar ze gooit. ‘Hij doet het nog steeds, perfect voor de consument die na vakantie weer thuiskomt!’
Dan is het tijd voor de rondgang. De jongeren worden verdeeld in groepen, waarna een jonge groepsleider ze meeneemt naar een van de drie bedrijven. De eerste groep loopt de splinternieuwe kas van Hoogeveen Plants in, met grootschalige teelt van clematis en helleborus in pot. Bas Hoogeveen legt het teeltproces uit vanaf oppotten tot en met uitleveren, waarbij veel techniek en bijvoorbeeld een spuitrobot worden ingezet.
Buiten de kas zet een robot de potplanten automatisch op het veld. Zulke verregaande automatisering hebben veel jongeren niet eerder gezien. Op dat moment is de tweede groep bij Hoogeveen op een infomarkt. Er staan kraampjes van LTO Noord en vakgroep Bomen, toeleveranciers en organisaties die bijvoorbeeld sortiment en plantmateriaal in de boomkwekerij keuren. Intussen worden ijsjes uitgedeeld.
Een andere groep is naar Hebe Center Holland gelopen, een kwekerij van Van Lint die gespecialiseerd is in de sierplant hebe. De jongeren zien er het uitleveren van skimmia, waarmee het bedrijf zorgt dat de kas jaarrond gevuld is. Het uitleveren van grote partijen planten aan retailers vergt een uitgekiende arbeidsplanning, wat voor de jongeren uit de doeken wordt gedaan.

Onlineververkoop
Tegenover Hebe Center Holland, bij Groen-Direkt, vertellen Frank en zus Anouk van der Salm enthousiast wat er komt kijken bij de onlineverkoop van planten. Bijvoorbeeld via Bol.com. Het tweetal daagt de luisterende jongeren uit: wie kan het snelst planten inpakken in een doos, klaar voor verzending per koerier? Het levert hilarische wedstrijdjes op.
In de hallen van Groen-Direkt legt Koen de Boer het proces en de logistiek uit van dit bedrijf dat plantenaanbod van kwekers en vraag van retailers uit heel Europa bij elkaar brengt. Het biedt een interessant kijkje achter de schermen. Vol indrukken en opgedane kennis lopen ze terug naar Hoogeveen Plants. De barbecue is geopend, een drankje erbij en gezellig napraten. De jongerendag is geslaagd.
Sinds 2021 jaarlijkse jongerendag
De Landelijke Jongerendag Boomkwekerij in Boskoop was de derde editie en werd georganiseerd door LTO Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen, met steun van Colland Arbeidsmarkt. De eerste was in 2021 in Oene en daarmee het allereerste event voor jongeren binnen de LTO-vakgroepen.
Doel ervan is om jonge medewerkers, kwekers en studenten (van 16 tot 35 jaar) uit de boomkwekerij bij elkaar te brengen. Ze krijgen een programma voorgeschoteld dat is samengesteld door jonge vakgenoten: presentaties, demonstraties van technologie en tot slot een barbecue en gezellig samenzijn. Het concept sloeg in 2021 meteen aan en trok 150 jongeren uit heel Nederland. Het jaar erop in Zundert waren dat 160 deelnemers.