Vertraging onderzoek VGO teleurstellend voor geitenhouders en omwonenden

  • Geitenhouderij

Het derde onderzoeksprogramma Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (VGO) is vertraagd. Door de COVID-maatregelen zijn er veel minder mensen met longontsteking, ook in de buurt van veehouderijbedrijven. Dat laat demissionair minister Schouten vandaag weten.

geitenboerderij-6

 

Hoewel de afname van longontstekingen natuurlijk goed nieuws is betekent het helaas ook dat het verband met de geitenhouderij niet te onderzoeken valt. Dat is teleurstellend voor geitenhouders, die graag willen weten welke oorzaak er achter het hogere aantal longontstekingen zit zoals dat in eerder onderzoek werd gevonden, maar ook voor de omwonenden.

“Geitenhouders en hun gezin, maar ook omwonenden hebben behoefte aan inzicht. Een statistisch verband biedt geen duidelijkheid over het hoe en wat, en dus ook niet over de stappen die geitenhouders eventueel zouden kunnen nemen. De huidige onzekerheid raakt ons allemaal en we hebben er baat bij dat dit onderzoek zorgvuldig gebeurt, omdat anders de twijfels niet zullen worden weggenomen. Als dat langer duurt door omstandigheden waar niemand iets aan kan doen, dan is dat zeer vervelend. Helaas is er niet zoveel aan te doen,” aldus Jeannette van de Ven.

Achtergrond onderzoek
Een volledige en gedegen uitvoer van het onderzoek is in het belang van alle betrokkenen. In het eerdere VGO-onderzoek werd een verband gevonden tussen het wonen in de nabijheid van een geitenbedrijf en de incidentie van longontsteking. Jaarlijks hebben per 100.000 inwoners ongeveer 1600 mensen een longontsteking. Van die 1600 patiënten zijn 124 longontstekingen gerelateerd aan het wonen in de buurt van een geitenhouderij. De oorzaak is echter onduidelijk. Daarom wordt nu een serie onderzoeken gedaan naar de oorzaken van longontsteking bij mensen (humane patiënten). Ook wordt onderzoek gedaan bij geitenhouders en hun gezin. Tot slot worden monsters genomen op en rond het geitenbedrijf.

Vertraging
Het ministerie van LNV meldt dat de onderzoeken bij humane patiënten vertraging oplopen als gevolg van de COVID-epidemie. Er is veel meer tijd nodig om voldoende patiënten te vinden voor het onderzoek naar longontsteking rondom geitenbedrijven. In algemene geldt dat er momenteel in heel Nederland veel minder patiënten met longontsteking worden gezien door de huisartsen dan in voorgaande jaren in dezelfde periode. Dit heeft vermoedelijk te maken met de COVID-maatregelen. Van de benodigde 800 patiënten zijn er op dit moment pas 15 opgenomen in de studie.

Ook op de geitenbedrijven kan het veldwerk geen doorgang vinden in verband met de aangescherpte COVID-maatregelen. Daarnaast lopen laboratoriumwerkzaamheden vertraging op omdat COVID-werkzaamheden voorrang krijgen en dat ten koste gaat van de capaciteit en materialen voor andere studies.

LNV geeft aan dat gezien het analyseren, interpreteren en rapporteren van de laboratoriumresultaten niet voor eind 2024 zal zijn afgerond. Het is mogelijk dat bepaalde onderdelen eerder bekend zijn; deze zullen dan ook als deelrapportages worden gecommuniceerd.


Bron: LTO Nederland