Graag willen we hierbij de wettelijke bepalingen die daar over gaan op een rijtje zetten, omdat deze volgens ons onvoldoende bekend zijn in de sector.
Samengevat: het is niet toegestaan om dieren van minder dan 7 dagen leeftijd voor slacht aan te bieden.
Een slachthuis heeft uitsluitend een erkenning om te slachten ten behoeve van humane consumptie.
- Dit blijkt uit de “Verordening (EU) 853/2004. In bijlage I punt 1.16 staat de volgende definitie voor ‘slachthuis’: “een inrichting voor het slachten en uitslachten van dieren waarvan het vlees bestemd is voor menselijke consumptie”.
- Het oogmerk slacht voor menselijke consumptie moet blijken uit de aanvraag door het slachthuis van een keuring vóór slacht door de NVWA en een keuring (na slacht) door de Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector (KDS).
Aangevoerde dieren moeten dus geschikt zijn voor menselijke consumptie.
- Wettelijk is een dier van minder dan 7 dagen leeftijd niet geschikt voor menselijke consumptie.
- Dit blijkt uit de Verordening (EU) 2019/627 artikel 45c: “De officiële dierenarts verklaart vers vlees ongeschikt voor menselijke consumptie indien het (…) afkomstig is (…) van dieren die bij de slachting nog geen zeven dagen oud waren;”
De NGZO en de LTO Vakgroep Melkgeitenhouderij roepen geitenhouders op om deze wettelijke bepalingen te respecteren en te zorgen voor een nauwkeurige dierregistratie in I&R waaruit blijkt dat de voor de slacht afgevoerde lammeren ook daadwerkelijk minimaal zeven dagen oud zijn.
Overigens mogen lammeren die jonger zijn dan 7 dagen wèl vervoerd worden naar een andere locatie, bijvoorbeeld een opfokbedrijf. Voorwaarden zijn dat de navel geheeld is en dat de afstand minder dan 100 kilometer is
Bron:
LTO vakgroep Geitenhouderij