Landbouwwoordvoerders ontvangen petitie #30MeiKoeUitDeWei

  • Melkveehouderij
  • Stikstof
  • LTO Noord

Vanmiddag namen de landbouwwoordvoerders van de Tweede Kamer een petitie in ontvangst vanuit LTO Nederland en Team Agro NL.

In de petitie is de opbrengst van de recente actie #30MeiKoeUitDeWei gebundeld. Daarbij waarschuwen de organisaties dat het iconische beeld van de koe in het Nederlands landschap verdwijnt als er een vergunningsplicht komt voor beweiden.

Iedereen is het erover eens: De koe hoort in de Nederlandse wei en daarom doet 84% van de melkveehouders aan weidegang. Dit beeld wordt bedreigd als gevolg van recente rechtszaken. Zonder extra vergunning dreigt de koe niet meer de wei in te mogen. Iets wat zowel praktisch als juridisch onhaalbaar is. Daarbij is het beweiden zo onderdeel van de reguliere landbouwpraktijk, dat een vergunning hiervoor absurd is.

Met de actie #30MeiKoeUitDeWei vroegen de boeren van LTO Nederland en Team Agro NL aandacht voor deze mogelijke uitkomst van het stikstofbeleid. Massaal hadden melkveehouders in het land gehoor gegeven aan deze oproep. Op Twitter was het die dag trending topic en de schrijvende pers stond er vol mee. Boeren lieten zo op hun eigen wijze zien waarom het zo belangrijk is om de koe in de weide te houden.

Dit schrikbeeld van de lege weides zijn nu gebundeld en opgenomen in een fotoboek. Voorafgaand aan het Vragenuurtje in de Tweede Kamer namen de landbouwwoordvoerders de petitie in ontvangst en spraken ze met Erwin Wunnekink (voorzitter LTO vakgroep Melkveehouderij) en Jaap Lodders (voorzitter Team Agro NL). Daarbij spraken ze over de recente rechterlijke uitspraak voor de vergunningsplicht voor beweiden.

Download hier de petitie en bekijk het digitale fotomuur: 30meikoeuitdewei.nl

Bron:

LTO Nederland