Onderzoek naar gezondheidseffect van zuivel onder volwassenen: de DAIRY-studie

  • Melkveehouderij

Wageningen Universiteit & Research (WUR) is recent begonnen met een onderzoek naar de gezondheidseffecten van zuivelconsumptie. Melkveehouders worden van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de DAIRY-studie.

16B5714

Waarom is uw deelname belangrijk?

Zuivel zit boordevol belangrijke voedingsstoffen. Eerder onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen die opgroeien op een boerderij minder last hebben van allergieën en astma. Zuivel consumptie draagt hier, afhankelijk van het type zuivel, aan bij. Bovendien is bij volwassenen gebleken dat zuivel de kans op darmkanker, diabetes type 2 en de ziekte van Alzheimer verlaagt. De onderzoekers van WUR zijn benieuwd of dit positieve effect voor een groter scala aan ziekten geldt. Bovendien willen WUR in kaart brengen of dit afhangt van het type zuivel zoals yoghurt, melk, karnemelk et cetera. Met uw deelname wordt het mogelijk om de positieve aspecten van zuivel verder te belichten. 

Wat houdt het onderzoek in?

U kunt hier de intakevragenlijst invullen. Indien u aan de criteria voldoet om deel te nemen wordt u per mail benaderd om een vragenlijst in te vullen. In deze vragenlijst van circa 30 à 45 minuten wordt gevraagd naar uw zuivelconsumptie, gezondheid, medicijn gebruik en manier van leven. 

Melkveehouders worden gedurende tien jaar gevolgd, waarbij u elke twee jaar gevraagd wordt om de vragenlijst in te vullen. 

De onderzoekers van de DAIRY-studie gaan uiteraard zorgvuldig om met uw gegevens. Voor vragen of extra informatie kunt u een mail sturen naar de onderzoekers via dairystudie@wur.nl.

Bron:

LTO Nederland