T-rijbewijs

Het is feest! Jij hebt je trekkerrijbewijs gehaald en je bent misschien in één klap maximaal 850 euro rijker! Op deze pagina vind je alle voorwaarden voor de subsidieregeling T-rijbewijs en lees je hoe je een subsidieaanvraag kunt indienen.

veehouder-van-diest-262

Het is feest! Jij hebt je trekkerrijbewijs gehaald en je bent misschien in één klap maximaal 850 euro rijker! Op deze pagina vind je alle voorwaarden voor de subsidieregeling T-rijbewijs en lees je hoe je een subsidieaanvraag kunt indienen.

Voor het besturen van landbouwtrekkers, grondverzetmachines en zelfrijdende werktuigen is een T-rijbewijs wettelijk verplicht. Dat wist je waarschijnlijk al wel. Maar wist je ook dat sommige studenten de kosten van het theorie- en het praktijkexamen deels kunnen terugkrijgen? Ben jij een BOL leerling of leerling praktijkonderwijs in de Dierhouderij of Open Teelten en liep of loop je stage bij een bedrijf dat valt onder de Dierhouderij of Open Teelten? Dan val jij misschien wel onder deze subsidie! 

Voorwaarden subsidie T-rijbewijs

De aanvraag moet worden ingediend door degene die het T-rijbewijs heeft betaald. Om de aanvraag rond te maken voeg je de volgende documenten toe: 

 • Kopie van de voor- en achterkant van het T-rijbewijs (zonder BSN-nummer)
 • Facturen rijschool
 • Stageovereenkomst
 • Aanmeldformulier 

De kleine lettertjes

 • Het T-rijbewijs moet behaald zijn na 1 augustus 2022 (datum afgifte). 
 • De stage moet vallen in het schooljaar 2023/2024.
 • De stagiair heeft stage gelopen op een bedrijf dat valt onder de cao Dierhouderij of de cao Open Teelten.
 • Er is sprake van een stageovereenkomst voor praktijkleren of BOL-opleiding.
 • Het T-rijbewijs is noodzakelijk voor het volgen van de opleiding en/of voor het volgen van de stage op het bedrijf.
 • De lessen voor het T-rijbewijs zijn gevolgd bij een CBR-erkende rijschool.
 • Er is nog niet eerder een subsidie toegekend op grond van deze of een andere regeling. 

Alle T-rijbewijs subsidie aanvragen van schooljaar 2023-2024 kunnen worden ingediend vanaf maandag 2 oktober 2023 tot 30 september.
Let op: het is zolang de subsidie strekt op = op

Houd er rekening mee dat het tot 3 maanden kan duren voordat je aanvraag is verwerkt.

BBL-leerlingen

Als BBL-leerling kun je geen aanvraag via LTO Noord indienen. Als je een BBL-opleiding volgt kun je een aanvraag doen via Colland Arbeidsmarkt. Belangrijk is dat je als BBL-leerling je aanvraag uiterlijk twee maanden na het behalen van je T-Rijbewijs indient.

Subsidie T-Rijbewijs schooljaar 2024/2025

In de periode vanaf oktober 2023 tot en met september 2024, kunnen de aanvragen voor het huidige schooljaar (dus schooljaar 2023/2024) worden ingediend. Aanvragen uit voorgaande schooljaren worden niet in behandeling genomen.

De aanvragen voor schooljaar 2024/2025 worden vanaf oktober 2024 in behandeling genomen. Verdere informatie over de subsidie voor het schooljaar 2024/2025 hebben wij op dit moment nog niet. Vanaf oktober 2024 is hierover meer bekend. Houd hiervoor deze pagina in de gaten.

LET OP: voor bovenstaande geldt zowel voor de sector Dierhouderij als voor de sector Open Teelten: zolang de subsidieregeling strekt.

En dan nog even dit.
Wil je de uitgebreide regelementen lezen? Ga je gang, klik hier. En ga naar Subsidieregeling T-Rijbewijs stagiaires BOL en Praktijkleren.