De vrouw op het bedrijf: Petra Commijs

  • LTO Noord Vrouw en Bedrijf

Boerin zijn is een breed begrip. Elke vrouw vult deze functie op haar eigen manier in. Petra Commijs vertelt graag haar verhaal.

Op de netwerkdag sprak ik een superjonge maar vooral enthousiaste boerin.

Welke rol heb jij binnen het boerenbedrijf?

Petra Commijs (26 jaar) uit Maasdam (Zuid-Holland) maakt van de melk van 120 koeien zelf zuivel. De naam van het bedrijf is Hoeksche Zuivel - Melkveebedrijf Commijs. Alles, neem kaas; karnemelk, vla, yoghurt, boter en ook ijs wordt verzuiveld. En dit verkoopt ze in de eigen winkel en in een vijftigtal verkooppunten door heel Zuid-Holland.

Het melkveebedrijf was van haar ouders en haar broer wilde de boerderij overnemen. En Petra wist niet zo goed wat ze moest doen. In 2018 is ze begonnen aan een opleiding laboratoriumonderzoek in Rotterdam. 'Ik kwam er op een bepaald moment achter dat ik wat anders moest doen toen ik enthousiast aan mijn medestudenten aan het vertellen was dat we thuis en het hakselen waren. Al die studenten begrijpen me niet. Toen ik wist dat ik verkeerd zat en ben gestopt met de opleiding.'

Hoekse Zuivel

Een eigen plekje creëren

Er werd een nieuwe ligboxenstal gebouwd thuis. Petra is ook thuis gaan werken en heeft zich ingeschreven op de HAS in Dronten. Broer zorgde voor de koeien, vader deed het landwerk, moeder de kalveren en de administratie maar ook Petra wilde graag thuis op het boerenbedrijf meehelpen. Het melkveebedrijf had al twee melkrobots. Graag wilde ze ook een plekje creëren waar ze haar  boterham kon verdienen. Hoe heeft ze een bewijs van bekwaamheid voor school gedaan en een ondernemersplan geschreven om te kijken wat er allemaal mogelijk was en een marketingonderzoek gedaan. Daar kwam uit dat er een markt was voor zelf zuivelen en Petra liep stage bij een zuivelbedrijf in België.


Toen zijn ze zelf gingen zuivelen en is het balletje gaan rollen. Het viel goed in de smaak in de regio, waardoor ze al snel konden uitbreiden. Nu verwerken ze bij De Hoekse Zuivel ongeveer 40% van de melk, dat is ongeveer 400.000 liter melk op jaarbasis. En de rest van de melk gaat nog naar de  fabriek. Uiteraard doet Petra dat niet meer alleen, ze heeft nu 12 medewerkers in dienst.

De huidige situatie 

De HAS-opleiding in Dronten moet Petra nog afmaken. 'Ik hoef alleen nog maar mijn scriptie en dan ben ik klaar. Die hoop ik voor de zomer af te hebben omdat in de zomer het piekseizoen met ijs is.Petra woont samen met haar in vriend in het dorp. Haar ouders en broer samenwonende vriendin wonen op het boerenbedrijf. 'We zijn een echt familiebedrijf willen dat we alles samen doen. Mijn vader zorgt voor het  langdurige gebeuren. Oa de bezorgers aansturen, de bestellingen klaarzetten. Mijn broer zorgt voor de koeien en mijn moeder zorgt voor de kalveren en staat in de boerderijwinkel. En ik verzorg de aansturing van de mensen, de administratie en alles wat er voor de rest voorbijkomt.'

En nog meer...

Daarnaast worden er kinderfeestjes gegeven en georganiseerd, ze rondleidingen om mensen naar de  boerderij te trekken en te vertellen over het zeilen en zeilen op een melkveebedrijf. De inwoners van Zuid-Holland zijn geïnteresseerd in het boerenleven. Doordat er weinig koeienboeren op het Zuid- Hollandse eiland de Hoeksche waard zijn, De Hoeksche waard staat namelijk bekend als het akkerbouwgebied en omdat Hoeksche Zuivel - Melkveebedrijf Commijs het enige bedrijf in de omgeving is die zelf zuivel verwerkt is het totaalconcept (zuivelonderneming, boerenwinkel en rondleidingen) een groot succes. We moeten ook niet vergeten dat Rotterdam en Dordrecht om de hoek liggen en daar wonen heel veel geïnteresseerde consumenten. De meeste afzet is buiten de Hoekse Waard.

Wil jij als vrouw op een agrarisch bedrijf nou ook je verhaal delen? Mail dan naar vrouwenbedrijf@ltonoord.nl.