Deelnemers trotseren met plezier hitte voor de Floriade met Vrouw en Bedrijf

  • LTO Noord Vrouw en Bedrijf

Miranda Nolten, provinciaal voorzitter van LTO Noord Vrouw en Bedrijf van Overijssel was vrijdag 2 september aanwezig bij de Floriade. Een supergezellige en interessante dag waarover zij graag haar verslag deelt.

Floriade Vrouw & Bedrijf

Tien jaar geleden (in 2012) was de Floriade in Venlo. Voor mij was dat de eerste keer dat ik een Floriade bezocht. Deze keer in 2022 was mijn eerste bezoekje van dit jaar op vrijdag 2 september. Net zoals de vorige keren was ik diep onder de indruk. Waarom? Omdat ik dit keer ook met een rondleiding het ‘park’ doortrok. Want wist je dat na de tentoonstelling deze zestig hectare ingericht gaat worden als woonwijk? Dat men de bestrating (riolering en energienetwerk) gebruikt die er nu al ligt? Dat bijna alle bebouwing blijft staan? En dat het arboretum (de bloemen van a t/m z) verspreidt over het hele park ook zal blijven?

Wereldtuinbouwtentoonstelling

De Floriade is een wereldtuinbouwtentoonstelling die sinds 1960 één keer per tien jaar in een Nederlandse plaats wordt gehouden. De Floriade wordt gecoördineerd door de Nederlandse Tuinbouwraad en heeft als doel het imago van de Nederlandse tuinbouw te versterken en de export te bevorderen. Met die wetenschap kan ik niet anders dan je aanbevelen om dit park te bezoeken. Dit kan nog tot 9 oktober dit jaar. Daarna moeten we opnieuw tien jaar wachten.

Zestig deelnemers

Rond 10.15 uur verzamelen circa zestig vrouwen (en enkele mannen) zich in Flora’s Kitchen. Er is eerst tijd voor koffie met appelgebak en voor een gezellige babbel onderling. Edith Spruit, de provinciaal voorzitter van Utrecht heeft samen met onze voorzitter Helma Vermuë deze dag georganiseerd. Voorafgaand was het spannend of we voldoende opgave zouden ontvangen. Maar op de uitnodiging werd enthousiast gereageerd. Het was een mooie gelegenheid om met boerinnen, agrarische vrouwen én boeren op pad te gaan. Even van het erf af voor een dagje uit.

Rondleiding over de tentoonstelling

Rond 11.00 uur startte de rondleiding onder leiding van een gids in twee groepen. ‘We nemen alleen de hoofdwegen’, vertelt de gids, ‘anders zijn we vanavond nog niet klaar’. Onze gids is een vrolijke grijze dame die al vanaf het begin betrokken is bij de opbouw van de Floriade. Vol passie en trots neemt ze ons mee over het terrein.

‘Growing Green Cities’ in Almere

Almere is de organiserende gemeente in 2022. De Floriade ligt aan het Weerwater, een kunstmatig meer in Almere Stad, het centrale stadsdeel van de stad Almere in de polderprovincie Flevoland in Nederland. Het thema van dit jaar is: groen wonen. Er worden voorbeelden gegeven om steden groener, gezonder en fijner om in te leven te maken. Zestig hectare is ingericht met de technologie van de toekomst. Meerdere landen hebben een paviljoen ingericht waar ze hun cultuur, planten, bloemen en lokale innovaties voor groene steden laten zien. Duitsland heeft bijvoorbeeld een terras boven de grond gerealiseerd waar je kunt wandelen over vlonders, begroeid met prachtig groen. Op diverse plekken zijn bruggen gerealiseerd van herbruikbare materialen.

‘Aan de ene kant van het terrein is al een flatgebouw gerealiseerd met appartementen die na de tentoonstelling verhuurd worden.’ licht de gids toe. ‘De flat heeft geen echte bloemen maar is met stickers beplakt met bloemen uit het arboretum. Des te groter de bloem, des te dichterbij is de bloem te vinden. Een woonzorgcentrum is inmiddels al bewoond en ook Aeres Hogeschool is momenteel onderdeel van het project en blijft daar’.

Innovatie en inspiratie

Op het gehele terrein kun je genieten van tuinen vol innovatie en inspiratie. Anders dan voorgaande jaren is het niet alleen een tuinententoonstelling maar is er juist voor gekozen om te denken richting de toekomst. Met diverse voorbeelden hoe toekomstige steden beter en meer groen ingericht kunnen worden. Te zien zijn tiny houses en een eco-demo-tuin. En er is aandacht voor het project Oosterwold (in Almere); inwoners bouwen alles zelf: riolering, huizen en straten. Zonder tussenkomst van de overheid. Almere is inmiddels bekend door experimentele zelfbouwwijken. Misschien de antwoorden op groene vraagstukken en duurzame oplossingen. Er is zelfs een kabelbaan met gesloten cabines gebouwd, die onder meer over de A6 heen gaat. Deze ‘skilift’ met cabines is misschien wel het vervoermiddel van de toekomst.

Tot 12.30 uur duurde de rondleiding. Tijd voor een lunch, een meegebrachte boterham of een broodje van Flora’s Kitchen. In verschillende groepjes gaan de dames en heren op pad. Iedereen die zin heeft, krijgt de mogelijkheid om een ritje maken met de kabelbaan, de paviljoens met huizen van de binnenkant te bekijken, of om de uitgebreide bloemen- of groentetuinen te ontdekken.

Floriade Vrouw en Bedrijf 

Wat gebeurt er na de Floriade met deze zestig hectare?

Er is nagedacht over wat er gaat gebeuren met de zestig hectare als de Floriade voorbij is. De landenpaviljoens worden omgebouwd tot in totaal 660 huur- en koopwoningen, waarvan zestig waterwoningen. De stadswijk die op het terrein wordt gerealiseerd na de Floriade moet energieneutraal worden en rijk aan bomen, planten en bloemen.

Al met al biedt de Floriade een waardevol lesje over toekomstgericht ‘tuinieren’. Maar bovenal was het een supergezellige dag!

Miranda Nolten
Provinciaal voorzitter LTO Noord Vrouw & Bedrijf Overijssel