Netwerkdag Vrouw & Bedrijf: veiligheid voor alles

Op vrijdag 22 april organiseren we de jaarlijkse netwerkdag van 9:30 uur tot 16:30 uur. Je bent welkom in Groningen in de Postwagen, Hoofdstraat 53, 9356 AV Tolbert.

Op vrijdag 22 april organiseren we de jaarlijkse netwerkdag van 9:30 uur tot 16:30 uur. Je bent welkom in Groningen in de Postwagen, Hoofdstraat 53, 9356 AV Tolbert.

Het is zover, de jaarlijkse netwerkdag van Vrouw & Bedrijf is daar! Een dag om met andere vrouwen uit de agrarische sector in gesprek te komen, maar ook een dag om veel te leren. Het thema is veiligheid in de breedste zin van het woord. 

Veiligheid

Je veilig voelen is, naast voldoende voedsel, één van de belangrijkste levensbehoeften. Veiligheid is een breed begrip. Het gaat niet alleen over het voorkomen van letsel, maar ook over de toekomst van het bedrijf veiligstellen of je veilig voelen tussen je mensen. Zie hieronder het programma en een toelichting op de workshops.

Programma

Vanaf 09:30 uur is de inloop en om 16:00 uur is het programma afgelopen. Na afloop is er tijd om onder het genot van een hapje en een drankje met elkaar te netwerken.

10:00 uur Opening
10:15 uur Stigas 'Wat kan jou nou gebeuren?'
11:00 uur Koffiepauze
11:30 uur Workshopronde 1
12:30 uur Lunch
13:30 uur Workshopronde 2
14:30 uur Koffiepauze
15:00 uur Dirk Bruins over LTO Noord en veiligheid
15:45 uur Afscheid voor oud-provinciale voorzitters van Vrouw & Bedrijf
16:00 uur Netwerkborrel

Naast het bovengenoemde programma hebben we op de netwerkdag ook nog een leuke verrassing ter ontspanning voor jullie in petto!

Stigas ‘Wat kan jou nou gebeuren?’

Negen van de tien ondernemers zijn zich bewust van de veiligheidsrisico’s op het erf. Dus wat kan jou nou gebeuren? Het gaat vaker goed, dan goed fout… Toch vinden er elk jaar gemiddeld twaalf dodelijke ongevallen plaats en zijn er naar schatting elk jaar meer dan 3.900 ongevallen met letsel in de agrarische sector. In de presentatie laat Stigas in vogelvlucht zien wat de belangrijkste risico’s zijn op het erf en hoe je ongevallen en gezondheidsklachten kunt voorkomen. Belangrijke informatie voor jezelf, maar ook voor de mensen in je omgeving.    

Workshops

Stigas, Paul de Vries en Mirjam de Groot - Risico-inventarisatie en -evaluatie
De  RIE (risico-inventarisatie en -evaluatie) is een hulpmiddel om Gezond, Veilig en Vitaal te werken, en verplicht als er mensen voor je werken (ook als deze niet in loondienst zijn). Heb je de RIE ooit gedaan maar kan deze wel een opfrisser gebruiken? Of staat het nog steeds op je lijstje om te starten en kun je hierbij wel wat hulp gebruiken? Tijdens deze workshop leggen Paul de Vries en Mirjam de Groot van Stigas stap voor stap uit wat de RIE is, hoe je deze invult en waar je op moet letten. Tijdens de workshop ga je ook met elkaar in gesprek. Welke risico’s zie jij op je bedrijf? En hoe ga je hiermee om?

Step BV, Henk Jan Kooke – Hoe voorkom je fysieke overbelasting  
Fysieke overbelasting is aan de orde van de dag, zeker in de agrarische sector. Overbelasting ontstaat tijdens dagelijkse belastingen, zoals zitten, bukken en door (te zwaar) tillen. Velen denken pas aan preventie als men al klachten heeft. Therapie wordt dan ingezet als geneesmiddel, maar vaak is dit niet de oplossing. Henk Jan Kooke van Step BV vertelt in de workshop over preventie. Wat je kunt doen om klachten te voorkomen, maar ook hoe je bestaande klachten kunt oplossen. Je krijgt inzicht in het ontstaan van klachten en de meest effectieve oplossingen voor de korte en lange termijn. 
 
RIEC Noord-Nederland – Ondermijnende Criminaliteit  
Veel Nederlandse boeren staan financieel onder hoge druk, dat weten criminelen ook. De georganiseerde misdaad maakt graag gebruik van mensen in kwetsbare posities. In de afgelopen jaren is overal in Nederland een toename van criminele ondermijning te zien, bijvoorbeeld drugslabs en hennepkwekerijen in leegstaande loodsen en schuren. Het lijkt op makkelijk geld verdienen maar draait vaak uit op grote problemen. Twee projectleiders van het RIEC nemen jullie mee in de aanpak van ondermijning. Er wordt onder andere stilgestaan bij diverse verschijningsvormen van ondermijnende criminaliteit en welke gevolgen dit heeft voor de maatschappij. Ook zal worden uitgelegd wat de risico’s kunnen zijn voor jouw bedrijf en op welke wijze je dit mogelijk kunt voorkomen.

 
Alan Accountants en Adviseurs, Marcel van Alphen – Risicomanagement op uw agrarisch bedrijf 
Op het agrarische bedrijf heb je dagelijks te maken met verschillende risico’s die op je afkomen. Zoals markt- en prijsrisico’s, risico’s ten aanzien van dier- of plantenziekten of risico’s in de bedrijfsprocessen. De workshop wordt gegeven door Marcel van Alphen van Alan Accountants en Adviseurs. Hij leert je hoe je risico’s beter inzichtelijk kunt maken en de gevolgen voor het bedrijf in beeld kunt brengen. Daarnaast helpt en begeleidt van Alphen met het nemen van de juiste maatregelen om risico’s beter beheersbaar te maken op je bedrijf. 
 
Mentink Advies, Agnes Mentink – Veilig thuis 
Aan de keukentafel komen veel uiteenlopende zaken ter sprake. Praktische zaken zoals bedrijfsopvolging, transformatie, bouwmogelijkheden en noem maar op. Gevoelige kwesties bespreken aan de keukentafel is voor sommigen lastig. Hoe ga je het gesprek aan met dierbaren? Uitspraken als  ‘Ik wil ze niet kwetsen!’ of ‘ Ze nemen mij toch niet serieus!’, zeggen veel over de houding van velen. Erfcoach Agnes Mentink van Mentink Advies gaat in de workshop veilig thuis het gesprek met je aan. Mentink helpt je jezelf in jouw kracht te zetten om zo veilig het gesprek aan te gaan in vervelende situaties. 

Rondleiding manege 
In plaats van een workshop kun je ook kiezen voor een rondleiding door de HJC manege. Eigenaar Louwe Mulder vertelt over de manege en Westerkwartier Paardenkwartier. Een aanrader voor geïnteresseerden in de paardensport.

Kosten

Aan de deelname van de netwerkdag zijn kosten verbonden. Leden van Vrouw & Bedrijf ontvangen korting op de entreeprijs. 
Let op! De betaling zal pas na de netwerkdag plaatsvinden in de vorm van een factuur inclusief betaallink. 

De bedragen voor toegang tot de netwerkdag zijn als volgt:

  • Leden Vrouw & Bedrijf: € 10,-
  • Niet-leden Vrouw & Bedrijf: € 25,-

Sta je nog niet ingeschreven als mede-ondernemer of ben je nog geen lid van Vrouw & Bedrijf, maar wil je dit wel? Geen probleem! Op de netwerkdag kan dit ter plekke geregeld worden. In vele gevallen kun je gratis mede-ondernemer en lid van Vrouw & Bedrijf worden.

Aanmelden

De aanmeldperiode is verlopen. Je kunt je helaas niet meer aanmelden voor de netwerkdag.