Netwerkdag 2023

Heb je zin in een leerzame, interactieve en gezellige dag uit? Kom naar de Netwerkdag van Vrouw & Bedrijf op vrijdag 17 maart 2023.

Heb je zin in een leerzame, interactieve en gezellige dag uit? Kom naar de Netwerkdag van Vrouw & Bedrijf op vrijdag 17 maart 2023.

 

Ook dit jaar biedt Vrouw & Bedrijf weer een interessante netwerkdag. Het thema van dit jaar is Kruisbestuiving, interactie met de samenleving. Een actueel thema waar veel over te vertellen is en wat vanuit verschillende invalshoeken bekeken kan worden.

Malkis Jajan van LTO Noord komt vertellen over zijn rol als corporatie persvoorlichter. Hij is de schakel tussen de organisatie en de media. Het is zijn taak om de informatie zo goed mogelijk over te brengen aan de media. Ook geeft hij aan wat wij als boerin zelf kunnen doen.

Na het plenaire gedeelte is er keuze uit maar liefst acht verschillende workshops. Door je voorkeur aan te geven bij opgave stel je de dag samen op basis van je eigen interesses. Tussen de workshops door is er ruime gelegenheid om met elkaar het gesprek aan te gaan onder het genot van bakje koffie of thee. Uiteraard wordt er ook voor een heerlijke lunch gezorgd.

In de middag is er een rondetafelgesprek tussen verschillende ondernemers en hun bedrijf. Zij hebben allemaal een bedrijf met een bedrijfstak waarbij kruisbestuiving ontstaat. In dit gesprek delen zij hun ervaringen en kun je vragen aan deze ondernemers stellen.

De dag wordt afgesloten onder het genot van een hapje en een drankje.

Hieronder staat het programma en een toelichting op de workshops. Wil je rechtstreeks naar het aanmeldformulier? Klik hier

Programma

 

09:30 Inloop, koffie en thee staat klaar
10:00 Welkomswoord
10:10 Plenair gedeelte door Malkis Jajan
11:00 Pauze
11:30 Workshopronde 1
12:30 Lunch
13:30  Workshopronde 2 
14:30  Pauze
15:15 Rondetafelgesprek met Aad Straathof, Petra Commijs, Jan Varekamp en Willemijn de Boer 
16:00  Afsluiting
16:15  Netwerkborrel

Kosten en locatie

Aan de deelname van de netwerkdag zijn kosten verbonden. Leden van Vrouw & Bedrijf ontvangen korting op de entreeprijs. 
De factuur wordt binnen 5 werkdagen na aanmelding verstuurd. Na betaling van de factuur is je aanmelding definitief.

De bedragen voor de entree zijn als volgt:
Leden LTO Noord: € 20,-
Niet-leden LTO Noord: € 35,-

De locatie is 'De Tuinderij' in De Lier (Zuid-Holland). 

Workshop 1: Rondleiding ‘De Tuinderij’ 

Ben je benieuwd naar het bedrijf ‘De Tuinderij’? Met deze rondleiding krijg je het bedrijf te zien en vertelt een van de eigenaren over het ontstaan, de geschiedenis en de keuzes die er gemaakt zijn.  

Workshop 2: It is okay to disagree - Karolien Hupkes 

Karolien is in 2010 excursie- en beleefboerderij Hippekoeien gestart. Ze ontvangt 200-400 bezoekers in de week. Vergaderen en excursies, kleine en grote evenementen, alles voor begrip en besef, laat zien wat je doet en dialoog met de samenleving zijn mijn drijfveren. Ook is ze bestuurder binnen LTO Noord en LTO Nederland, waar ze zich bezighoudt met verschillende onderwerpen rondom boer-burger verbinding.  
 
Het blijft belangrijk om te vertellen wat ons als boeren en tuinders bezighoudt, drijft en waarom, tenslotte eten we elke dag weer daarom is het belangrijk om te weten waar ons eten vandaan komt en hoe het geproduceerd wordt. Wie kunnen het beter vertellen dan de boeren tuinders zelf? Hierbij zal ze tips & trics delen om op een goede manier de dialoog aan te gaan.  

Workshop 3: Neem eens een kijkje over de grens... Finland! - Wilma Harmoinen en Marjatta Pikkarainen  

Wilma is in 1989 naar Finland geëmigreerd, zij heeft samen met haar man een melkveebedrijf. Ze is actief (geweest) in meerdere Leaderprojecten en tenslotte in de Commissie van de regionale Leaderorganisatie zelf. Marjatta Pikkarainen woont op een boerderij in Kuhmo dichtbij de Russische grens. Haar man houdt vleesvee en samen hebben ze 4 dochters. Marjatta werkt als directeur bij het adviescentrum voor vrouwen op het platteland.  

Tijdens de workshop zullen zij vertellen over de agrarische sector in Finland. Daarnaast willen ze graag ervaringen horen over hoe vrouwen in de agrarische sector in Nederland leven en werken op de bedrijven in Nederland.

Workshop 4: Hoe kom je tot een goed bedrijfsplan voor een nieuwe bedrijfstak? - Hans Scholten

In deze workshop zal Hans Scholten van Flynth toelichten welke aspecten van belang zijn voor het opstellen van een bedrijfsplan voor een mogelijke nieuwe bedrijfstak op jullie bedrijf. Het gaat dan met name om een multifunctionele bedrijfstak, waarin interactie met de samenleving centraal komt te staan. Dit is een andere manier van ondernemen dan de reguliere landbouw bedrijfstak. Je hebt met andere stakeholders te maken, andere wet- en regelgeving en andere inkomensstromen en kostenposten. Hans geeft vanuit zijn ervaring mee waar je aan moet denken als je serieus aan de slag wilt met een 2e of 3e bedrijfstak op jullie bedrijf. 

Workshop 5: De kansen die Agrotoerisme biedt voor de leefbaarheid van het platteland – Angelique Vermeulen en Jacqueline Lijs

Angelique en Jacqueline zijn werkzaam bij het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC)  Het NBTC zorgt voor een nationale visie op toerisme en inspireert, verbindt en faciliteert steden, regio’s, ondernemers en andere belanghebbenden in en om toerisme en recreatie in Nederland.  

Angelique: ‘Momenteel zijn wij aan het verkennen welke kansen Agrotoerisme (als onderdeel van multifunctionele landbouw) kan bieden in de (be)leefbaarheid van het platteland. We nemen jullie mee in wat we al opgehaald hebben. Graag gaan we ook met jullie in gesprek om te horen hoe we samen kunnen optrekken om het platteland leefbaar te houden en nog meer beleefbaar te maken. Waar hebben jullie behoefte aan en waar lopen jullie tegenaan?’ 

Workshop 6: Vrouwen die vernieuwen! – Bettina Bock 

Bettina Bock is professor Inclusieve Plattelandsontwikkeling bij de Wageningen University. Samen met Vrouw & Bedrijf is ze een Europees project begonnen waarin de innovatiekracht van vrouwen op het platteland centraal staat. Doel van het project is om aan Nederlandse en Europese beleidsmakers te laten hoe belangrijk het is om meer aandacht te geven aan de belangrijke bijdrage die vrouwen leveren aan een duurzame landbouw en een leefbaar platteland.  

Bettina: ‘In de workshop willen we graag in gesprek met vrouwen die allerlei ideeën hebben om actief te worden op het eigen bedrijf of daarbuiten en wellicht ook al bezig zijn deze te verwezenlijken. Tijdens de workshop hoor je wat andere vrouwen ervaren; welke ervaringen je deelt maar ook waarvan je kunt leren.’ 

Workshop 7: Boerderijeducatie – Mieke Theunissen 

Mieke is werkzaam bij LTO Nederland en vanuit die organisatie ondersteunend aan het Platform Boerderijeducatie Nederland als secretaris.  
Veel boerinnen willen graag op een of andere manier de burger vertellen over het boerenbedrijf. Vaak wordt de vraag gesteld ‘Kan ik ook aan de slag als educatieboerin?’ Boerderijeducatie Nederland is een krachtig en kundig netwerk, waar kennis en expertise onderling gedeeld wordt. Boerderijeducatie Nederland staat voor kwaliteit van lessen, hygiëne en veiligheid. De doelgroep is educatie voor basisscholen, middelbaar onderwijs en bijzonder onderwijs.   

Wil je meer informatie? Laat je dan bijpraten en enthousiasmeren door Mieke! Kijken of een rol als educatieboer ook bij jou past.  

Workshop 8: Een zorgboerderij, waar begin je aan? - Claudia Reijnen-Maaskant en Monique Bouter 

Claudia Reijnen-Maaskant heeft na een carrière van 22 jaar speciaal basisonderwijs de stap gezet om met het agrarische bedrijf in de jeugdzorg te gaan werken. Monique Bouter werkt sinds 5 jaar als beleidsadviseur bij St. Zorgboeren Zuid-Holland, een koepelorganisatie voor zorgboerderijen.  

Graag willen wij je tijdens de workshop aan de hand van je eigen talenten, meenemen in het starten van een zorgonderneming in een agrarische omgeving. Zou dit passen bij jou als persoon en bij je onderneming? Claudia zal haar ervaring als startende zorgondernemer delen en Monique zal vertellen wat de kracht is van de zorglandbouw, wat erbij komt kijken als je zorg op je locatie aan gaat aanbieden en hoe je dit kan organiseren. Zij zien er naar uit jullie te ontmoeten!  

Kortom, word je blij van een volledig verzorgd dagje uit, het uitwisselen van ervaringen en met nieuwe kennis naar huis gaan? Klik hier om je aan te melden.