‘In de gemeente wordt het beleid gemaakt dat de afdelingen het meest raakt. Daarnaast zijn gemeenten belangrijke uitvoerders van beleid dat op Europees, landelijk en provinciaal niveau wordt bepaald. Het is dus zeer relevant om onze stem te laten horen. Enerzijds om de kiezer bewust te maken van het belang van onze sector, anderzijds om de komende vier jaar als serieuze gesprekspartner gezien te worden door het college van B&W en de gemeenteraad’, meldt LTO Noord-voorzitter Dirk Bruins.
De boer op
Kees Stolk werkt sinds vorig jaar bij LTO Noord als adviseur public affairs. Hij inventariseerde bij een groep afdelingsbestuurders hun wensen rondom de gemeenteraadsverkiezingen en bekeek wat er in de afdelingen al gebeurde bij voorgaande verkiezingen.
Zo ontstond een toolkit met nieuw en geüpdatet materiaal. ‘We vertellen met alle middelen daarin vooral dat de agrarische sector veel oplossingen in huis heeft’, geeft hij aan. ‘Denk aan het opwekken van duurzame energie, biodiversiteit en leefbaarheid. We roepen politici op om het gesprek aan te gaan met agrarisch ondernemers in hun regio en samen naar oplossingen te zoeken.’
Toolkit voor afdelingen
De toolkit bestaat uit een aantal middelen. Daarmee kunnen de afdelingen standpunten uitdragen richting politieke partijen en kandidaat-gemeenteraadsleden. Denk aan persberichten over de leefbaarheid van het landelijk gebied en duurzame energieopwekking om bijvoorbeeld te versturen naar lokale kranten. Maar ook tips over het organiseren van een verkiezingsdebat, eventueel samen met AJK en/of andere partijen.
De toolkit bevat stellingen waarmee men politieke partijen kan bevragen voor in de nieuwsbrief of tijdens een verkiezingsdebat. Daarnaast bevat deze een programmatracker om verkiezingsprogramma’s te analyseren en standpunten van partijen te analyseren.
Er worden nog twee video’s ontwikkeld, zodat het boerengeluid duidelijk naar voren komt tijdens deze verkiezingscampagne. ‘We willen hiermee vooral de sector positief op de kaart zetten. We willen laten zien hoe belangrijk boeren en tuinders zijn voor een gemeente en welke belangrijke bijdrage zij kunnen leveren aan het oplossen van huidige problemen’, benadrukt Bruins.
Na de verkiezingen
De toolkit bevat ook onderdelen voor na de verkiezingen. Zoals tips en tricks voor de onderhandelingen, een brief aan de onderhandelaars tijdens coalitieonderhandelingen en een persbericht voor een ‘inboeringscursus’ voor gemeenteraadsleden of wethouders. ‘We zijn heel benieuwd hoe afdelingen de toolkit ervaren, dus roepen we hen op hun ervaringen te delen’, stelt Stolk. ‘We kunnen dan onze inzet daarop aanpassen en de ervaringen meenemen bij de ontwikkeling van een versie voor de volgende verkiezingen.’
Kijk voor meer informatie op www.ltonoord.nl/gemeenteraadsverkiezingen.