Farmvloggers geven inkijk op de boerderij

  • Gelderse Vallei

Wat gebeurt er eigenlijk dagelijks op een boerderij? Wanneer wordt de melk van koeien opgehaald en lopen biologische varkens binnen of buiten? Wie zijn de klanten van een boer? In de serie Foodvalley Farmvloggers geven boeren en boerinnen een inkijkje in het leven op een agrarisch bedrijf.

De deelnemende boeren en boerinnen hebben een vlogcursus gevolgd, zodat zij zelf hun verhaal kunnen delen. In 2021 wordt iedere maand een aflevering van de serie gepubliceerd. In iedere aflevering staat een actueel onderwerp centraal. Het doel van de serie is om mensen kennis te laten maken met de boeren in de regio.

Van winter naar lente
In de eerste aflevering leggen boerinnen Conny van den Top uit Lunteren en Jannie Bos uit Putten uit hoe hun Gelders boerenerf wordt voorbereid op de lente, naast de bijzonderheden van dit moment. Van den Top heeft met haar man een melkvee- en pluimveebedrijf, Bos en haar man hebben een biologisch varkensbedrijf.
De varkens van familie Bos kunnen naar buiten, maar liggen in de winter graag binnen. ‘Het is een eis van de biologische varkenshouderij dat de varkens 24 uur per dag naar buiten kunnen, maar als het guur is, kiezen ze er zelf voor binnen te blijven en warm tegen elkaar aan te liggen’, vertelt Bos.

Gras eten
De kippen van Van den Top blijven nu binnen vanwege de vogelgriep. De boerin vertelt over de verzorging van de koeien: voeren, melken, boxen schoonmaken en de roosters schoonhouden. ‘We zorgen ervoor dat ze het goed hebben binnen.’ De koeien kijken volgens Van den Top uit naar de lente. ‘Dat ze weer naar buiten kunnen en lekker gras kunnen eten.’
Thuiswerken is voor de boerinnen weinig nieuws, maar een bedrijf runnen en vanwege corona de kinderen helpen met thuisonderwijs is wel een uitdaging. De serie is mogelijk gemaakt door Landbouwnetwerk Regio Foodvalley in samenwerking met Vallei Boert Bewust, LTO Gelderse Vallei, Regio Foodvalley en Golypoon.

De video’s zijn te vinden op bit.ly/396SoGu.

Bron:

Nieuwe Oogst