Nieuwsbrief december 2023

  • Gelderse Vallei

Beste leden,
Voor je ligt alweer de laatste nieuwsbrief van 2023.

Ook dit jaar was, als we naar de agrarische sector kijken, een jaar waar we vanuit de landelijke overheid wederom geen perspectief hebben gekregen. Nee, eerder nog een stapeltje extra maatregelen die op onze schouders neerkomen. Ook mijn hoop was toch een beetje gaan zitten in een gezamenlijk landbouwakkoord waarin waarschijnlijk pijnlijke maatregelen zouden zitten, maar ook een aantal harde afspraken voor de toekomst. Dit zou betekenen dat je weet waar het naartoe gaat en je je bedrijf dan ook naar toe kan richten, inclusief financiële middelen. Vanuit de landelijke LTO hebben ze tot het laatst geprobeerd dit voor elkaar te krijgen, maar helaas ontbrak in het laatste gedeelte het vertrouwen en dan rest helaas maar één ding en dat is stoppen met onderhandelen.

Als afdeling hebben we net als andere jaren weer veel tijd gestopt in het onderhouden van goede relaties met gemeenten en provincies, zij zijn immers de overheden die gemaakt beleid vanuit Den-Haag moeten uitvoeren. Door te blijven werken aan deze relaties zien we ook dat we vaak al vooraf worden meegenomen in allerlei vraagstukken die binnen lokale overheden spelen. Als voorbeeld de op handen zijnde gebiedsprocessen, hier wordt vaak met ons van gedachte gewisseld hoe die in te richten, zodat we als gelijkwaardige partners worden gezien. Vanuit de agrarische sector stellen we echter ook randvoorwaarden welke dossiers en in welke volgorde deze dienen te worden opgelost.

Als melkveehouder en portefeuillehouder van onze afdeling zie ik in 2023 een sterk dalende melkprijs ten opzichte van 2022, richting einde dit jaar loopt deze voorzichtig weer wat op. Het is voor dit jaar onvoldoende om de almaar stijgende kosten volledig goed te maken. Daarnaast kregen we te maken met een ingewikkeld GLB systeem en ook nog eens met een versnelde afbouw van derogatie en een mestmarkt die helemaal vastloopt met als gevolg enorme prijsverhogingen. Ook zijn vele bedrijven geraakt door Blauwtong in meer en mindere mate. Voor ons als afdeling voldoende reden om eind januari 2024 een extra ledenavond te organiseren samen met de vakgroep vanuit LTO. Hier kunnen we ons goed laten informeren, maar ook een duidelijk signaal vanuit jullie meegeven.

Vanuit de afdeling mag ik plaats nemen in een werkgroep die moet komen tot een nieuwe strategische agenda vanaf 2025 voor de Regio Foodvalley. Samen met vertegenwoordigers vanuit de overheden, onderwijs en ondernemers zal ik zorg dragen dat ook onze agrarische stem daar een krachtige plek blijft houden. Tijdens de jaarvergadering in maart hoop ik daar op terug te komen om met jullie daarover in gesprek te gaan.

Tot slot, we zien grote onderwerpen en dossiers op ons afkomen. Als afdeling met jullie als leden weten we dat we een belangrijke sector zijn in de Gelderse Vallei, die elke dag hard werken en een stevige bijdrage leveren aan een goede voedselvoorziening, werkgelegenheid en een mooie omgeving!!!

Namens het voltalige bestuur wensen wij jullie hele goede kerstdagen en een fijne jaarwisseling en zien en horen wij je graag op onze Nieuwjaarsborrel op 11 januari in De Essenburcht.

Met vriendelijke groet,
Niels Wassenaar
Bestuurslid