Agrarische ondernemers in de provincie Utrecht met interesse in biodiversiteit, bodemverbetering, goede waterkwaliteit of een betere kringloopwijzer kunnen een duurzaam bedrijfsplan aanvragen. Het is inclusief een visie op het gewenste verdienmodel en een advies voor de benodigde subsidies. Een duurzaam bedrijfsplan is ook geschikt voor agrarische ondernemers die meer punten willen behalen voor concepten als ‘planet proof’.
In kaart brengen en verbeteren van duurzaamheidsaspecten
Het doel van het duurzaam bedrijfsplan is het in kaart brengen van de aanwezige (agrarische) duurzaamheidsaspecten als bodem, kringloop, waterkwaliteit en landschappelijke elementen op het bedrijf. Vervolgens wordt gekeken naar de mogelijkheden om duurzaamheidsaspecten te versterken en welke winst dit oplevert voor de bedrijfsvoering en biodiversiteit. Hiervoor worden een aantal adviezen gegeven en voorstellen gedaan.
De onderwerpen die worden behandeld in het duurzaam bedrijfsplan zijn daarom erg breed: van biodiversiteitsverhogende activiteiten (beplanting, ecologisch slootkantbeheer, natuurbeheer, etc) tot het verbeteren van de kringloopwijzer (minder kunstmest, meer eiwit van eigen land, maïs vanggewas) tot bodem- en waterkwaliteitsverbetering. In oktober 2021 werd het 25e plan al afgerond!
Om een goed beeld te krijgen van het bedrijf beginnen we met een korte schets van de huidige situatie van het bedrijf in de vorm van een intakegesprek. Vervolgens kijken we welke handvatten er zijn ter bevordering van natuur, landschap en duurzaamheid. Tot slot geven we inzicht in mogelijke financiering of extra inkomstenbronnen.
Trajectplan Duurzame Landbouw en Natuur Utrecht
Duurzame bedrijfsplannen is onderdeel van het ‘Trajectplan Duurzame Landbouw en Natuur Utrecht’, de deelprojecten ‘Verdienmodellen’, ‘Pilot Groene Contour’ en het LAMI platform vallen hier ook onder. Voor de Duurzame bedrijfsplannen werkt LTO Noord samen met LEU, LaMi, agrarische collectieven en externe adviseurs.
2 Demo-adviezen ter inpiratie
Geïnteresseerde agrarische ondernemers willen we graag laten zien wat een duurzaam bedrijfsplan inhoudt. Hieronder vind je 2 demo-adviezen / voorbeelden die inzicht geven in hoe een plan er mogelijk uit kan zien. Het zijn voorbeelden, elk plan is immers specifiek gericht op de ondernemer en zijn of haar wensen.
Voorbeeld 1: Adviezen voor een duurzame en natuurvriendelijke agrarische bedrijfsvoering
Voorbeeld 2: Natuurvriendelijk bodembeheer en biodiversiteit voor verbetering On the way to PlanetProof