Webinar 'hoe maak jij jouw bedrijf bestendiger tegen droogte' in de melkveehouderij

  • Duurzame landbouw met natuur
  • Platteland en Omgeving
  • Utrecht
  • Regio West
  • Biodiversiteit
  • Melkveehouderij
  • Kruidenrijk Grasland

Hoe maak je jouw melkveebedrijf bestendiger tegen droogte met behulp van andere gewassen? Wat kun jij als melkveehouder met gewassen zoals: klaver, luzerne of sorghum? En hoe haal je hier een extraatje uit via bijvoorbeeld het GLB?

veehouder-van-diest-88

Op donderdagavond 11 mei 2023 van 19:30 uur tot 21:00 uur behandelen we deze onderwerpen tijdens een webinar. We richten ons voornamelijk op de situatie in de provincie Utrecht, waarbij de grondtypes zand, klei en veen aan bod komen. (Melk)veehouders uit andere provincies mogen natuurlijk ook aansluiten.

Gewassen die aan bod komen:

 

Sorgum

Sorghum heeft een diepe beworteling, waardoor het gemakkelijker toegang heeft tot water dieper in de grond. Dat is gunstig tijdens droge perioden, daarbij is de plant minder stikstof-afhankelijk dan snijmais. Voor de penswerking van de koeien is het structuurrijke sorghum een goed product. De verteerbaarheid is nog wat lager dan snijmais, waardoor ook de VEM nog wat achterblijft.

Voor meer informatie: DAW - 'sorghum biedt kansen tegen droogte'

Zonnekroon

Zonnekroon is een goed vezelproduct met lage teeltkosten, omdat het een meerjarig gewas (20 tot 30 jaar) is kun je kosten besparen ten opzichte van eenjarige teelten. Het gewas is geschikt voor bijna alle grondsoorten, zolang de grond maar niet zuurder is dan 5ph. Het is extra geschikt voor droge zandgronden of waterwingebieden, dat heeft vooral te maken met het feit dat zonnekroon ruim 2 meter diep wortelt.

Voor meer informatie: Zonnekroon vergelijkbaar met maïs, maar dan meerjarig

Bladrammenas

Bladrammenas maakt een dikke penwortel die tot meer dan een meter diep gaat.

Voor meer informatie: 'Aandachtspunten bij maïs onderzaai'

Japanse haver

Maïs verbruikt de nodige organische stof aan de bodem die aangevuld moet worden door een vanggewas. Japanse haver is daar na een vroege maisoogst zeer geschikt voor. Het gewas ontwikkelt zeer snel en wortelt diep en intensief.

Voor meer informatie: 'Japanse haver na maïs'

Hennep

Vezelhennep groeit snel en heeft een penwortel, doordat de planten diep wortelen verrijken ze de grond met organisch materiaal en zuurstof. Het is een goed gewas voor de bodem. Verder heeft vezelhennep een hoge opbrengst per hectare, tegen een relatief lage input aan water, voeding en arbeid.

Voor meer informatie: ‘Vezelhennep: weinig input, veel toepassingen en goed voor biodiversiteit’

Luzerne

Luzerne is veel minder gevoelig voor droogte dan andere ruwvoedergewassen. De planten wortelen enorm diep en slaan reserves op in de wortelkop of kroon, in een droge zomer groeit luzerne daardoor gestaag door.

Voor meer informatie: 'Luzerne: gezond, eiwitrijk en weinig droogtegevoelig'

Klaver

Klaver in een mengsel met gras bindt stikstof uit de lucht en is belangrijk als je minder kunstmest wilt toepassen. Maar klavers hebben meer voordelen: gras gemengd met rode klaver kan een droogte- en hittepiek beter  opvangen.

Voor meer informatie: 'Grasland'

Programma

Het webinar wordt inhoudelijk verzorgd door Joost van der Kroon.

  • Uitleg over de bodem: wat is er aan de hand op percelen waar problemen met droogte optreden?
  • Uitleg over bodemstoringen en het verhogen van organische stof;
  • Kruidenrijk grasland;
  • Uitleg over alternatieve gewassen die (beter) bestand zijn tegen droogte;
  • Uitleg over kansen mbt GLB.

Aanmelden

Wil je weten hoe jij jouw melkveebedrijf bestendiger tegen droogte met behulp van deze gewassen? Meld je aan via het onderstaande formulier! 

Trajectplan Duurzame Landbouw met Natuur 

Dit webinar wordt georganiseerd vanuit het Trajectplan Duurzame Landbouw met Natuur. Dit is een samenwerking van LTO Noord, Natuurmonumenten, Agrarische collectieven, Landschap Erfgoed Utrecht (LEU), Staatsbosbeheer (SBB), Utrechts Particulier Grondbezit (UPG), Utrechts Landschap en de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU).

Dit formulier vraagt jou om jouw naam en e-mail adres zodat wij met jou kunnen communiceren. Jouw gegevens worden nooit aan derden verstrekt.

Zie onze privacyverklaring om te zien hoe wij met jouw gegevens omgaan.

Aanmeldformulier: hoe maak jij jouw bedrijf bestendiger tegen droogte?