Grassa zoekt boeren voor grasverwaarding

  • LTO Noord Innovatiefonds

Directeur Rieks Smook van Grassa uit Venlo is er heilig van overtuigd: ‘Grassa kan een serieuze gamechanger worden voor de grasteelt in Nederland.’ Hij zoekt een locatie en melkveehouders en akkerbouwers die mee willen doen.

friesland-06

Nu nog is Nederlands gras grotendeels bestemd voor koeien, de enige die het gewas met hun meerdere magen kunnen verteren. Vee met één maag, zoals varkens, kippen en mensen, kan dat niet. Dat vult de behoefte aan eiwitten op een andere manier in. Als het aan algemeen directeur Rieks Smook van Grassa ligt, komt daar verandering in.

De Limburgse start-up experimenteert al een aantal jaar  met de bioraffinage van gras. In de proeffabriek in het Limburgse Afferden wordt vers gras verwerkt tot hoogwaardige producten. 'We scheiden verschillende componenten uit gras, omdat ze apart meer waard zijn. En dat biedt veel voordelen: voor het milieu, maar zeker ook voor de boeren', denkt Smook. Inmiddels is het bedrijf zo ver dat het voorzichtig de markt wil betreden. Daarvoor gaat het op zoek naar melkveehouders en akkerbouwers die mee willen doen. 'We zijn op zoek naar een geschikte locatie in een grasrijk gebied in Nederland.'

Ontsloten gras

Grassa wil vers gras ophalen bij boeren. In eerst één en later wellicht meerdere kleine, regionale fabrieken wordt het verse gras eerst gekneusd en geperst, zodat het sap wordt gescheiden van de vezels. De vezels, met een deel van de in het gras aanwezige en voor koeien uitermate geschikte bestendige eiwitten, worden luchtdicht verpakt in balen.

Deze gaan terug naar de boer. 'We halen uit het aangeleverde gras onder andere suikers en onbestendige eiwitten. Dat zijn ingrediënten die de koe toch al grotendeels verspilt door het als stikstof en fosfaat uit te stoten met de mest', weet Smook.

De boeren krijgen dus feitelijk ontsloten gras terug. Dat voert veel efficiënter dan normaal ingekuild gras. 'We hebben de onbestendige eiwitten eruit gehaald, waardoor de stikstofbenutting ten opzichte van gewoon kuilgras 30 procent beter is. Het product dat boeren in balen terugkrijgen, zorgt voor 30 procent minder ammoniak. Maar ook voor 30 procent minder fosfaat en 15 procent minder methaan. Dat alles zonder dat de melkproductie erop achteruitgaat.' 

Klik hier voor het hele artikel

Zelf een idee?

Het LTO Noord Innovatiefonds heeft een financiële bijdrage geleverd bij de opstart van Grassa. Heb jij zelf een innovatief idee? Lever dan jouw aanvraag in voor vrijdag 20 mei 2022! Kijk hier voor de criteria of jouw idee kans maakt.

Heb je vragen? Neem contact op met het LTO Noord Innovatiefonds via innovatiefonds@ltonoord.nl.