Regeneratieve landbouw, iets voor jou?

  • Biodiversiteit
  • Groningen
  • Akkerbouw en vollegrondsgroenten
  • Melkveehouderij
  • Platteland en Omgeving

‘Het biedt perspectief en draagt bij aan een toekomstgerichte landbouw’, aldus Gerben van Lenthe, Programmaregisseur Biodiversiteit bij LTO Noord, over regeneratieve landbouw.

‘Binnen het zesjarige project ‘100 hectare regeneratief’ krijg je de mogelijkheid om samen met collega's een andere, toekomstgerichte manier van boeren te proberen. Hoe werkt het systeem op mijn bedrijf en past deze manier van boeren bij mij? Dit ondervinden is waar je binnen het project de ruimte voor krijgt’.

Via regeneratieve landbouw werk je aan het vergroten van de gezondheid en productiviteit van bodem en gewas. ‘Je voegt iets aan de bodem toe, dat uiteindelijk in jouw eigen voordeel werkt’, ligt Van Lenthe toe. ‘Als de bodem gezond is heb je minder middelen van buiten de bedrijfskringloop nodig en zijn gewassen beter bestand tegen extreme weersinvloeden. Kortom: gezonde bodem, gezonde plant en potentiële kansen voor jou als boer.’

Bij regeneratieve landbouw kun je denken aan het verhogen van de bodembiodiversiteit door te werken met groenbemesters, jaarrond de bodem bedekt te houden of gewasresten te laten liggen. Maar ook vijanden van ziektes en plagen aantrekken door inzet van bloemen, struiken en bomen. Van Lenthe: ‘Voor veel boeren zal dit niet onbekend zijn. Sterker nog, vaak passen agrarische ondernemers al elementen van een regeneratieve werkwijze toe op hun bedrijf’.

Hulp bij de omslag

‘Dat een omslag naar een nieuwe manier van telen risico’s met zich meebrengt zijn wij bewust van. Daarom wijzen wij onze leden graag op het zesjarige project ‘100 hectare regeneratief’. Dit project biedt akkerbouwers en melkveehouders uit de provincie Groningen en omgeving de mogelijkheid om laagdrempelig op 2,5 hectare per bedrijf regeneratieve landbouw uit te proberen. Door het eerst kleinschalig toe te passen, krijg je praktische ervaring met het omschakelen naar regeneratieve landbouw. Dit doe je onder begeleiding van een expert.’

Binnen het project staat een rendabel bedrijfsmodel voorop door bodemvitaliteit, kringlopen en biodiversiteit te laten renderen op het boerenerf. Hoe kun je slimmer omgaan met inputs. Ook worden de kansen voor een betere prijs voor een regeneratief product met een hogere voedingswaarde onderzocht.

Kans om te experimenteren

Ben jij akkerbouwer of melkveehouder uit Groningen en geïnteresseerd in het besparen van middelenkosten? Wil jij je inzetten voor een betere weerbaarheid van je bodem en gewas? En sta je open voor een nieuwe toekomstgerichte manier van telen? Het project ‘100 hectare regeneratief’ biedt jou de kans om hiermee te experimenteren.

Meer informatie & aanmelden

Dit project wordt mede gerealiseerd door: Provincie Groningen, Nationaal Programma Groningen en Fascinating