Beperking van het netwerk spelbreker bij Zon op Dak

  • Duurzame Energie
  • Zon op Dak Drenthe

Mogelijkheden genoeg, maar er is één grote beperking die project Zon op Dak in de weg zit. Energie opwekken is het probleem niet, de stroom op het netwerk kwijt kunnen wel. Een energievraagstuk waar Rients Hijma zich niet onverdienstelijk dagelijks als projectleider bij LTO Noord over buigt.

Zo leidde de inzet van Hijma ertoe dat in gemeente Aalten in de Achterhoek geen aanbestedingen meer worden gedaan voor zonneparken op het land. Deze gemeente liet LTO Noord uitzoeken wat de potentie van zon op dak bij agrarisch ondernemers is en wat blijkt? Potentie genoeg, maar als alle daken worden vol gelegd met zonnepanelen kan de netcapaciteit dat niet aan. Maar wat dan wel?

Ondernemers ondersteunen

Dat is de volgende uitdaging waar Hijma en consorten zich mee bezig houden. ‘Als je stappen wil zetten, moet je ondernemers ondersteunen. Dat doen we door ze te bezoeken en te kijken naar de mogelijkheden en hun wensen. Hier krijgen ze een adviesrapport van. Dat is veelal gericht op opwekken voor eigen gebruik en hoe je dat binnen het bedrijf zo gunstig mogelijk kunt doen. Zoals elektrische machines opladen tijdens de lunch als de zon schijnt en niet ‘s nachts. Ook wordt er gekeken naar besparingsmogelijkheden.’

Hijma geeft toe dat energie opwekken voor eigen gebruik niet voldoende is voor gemeente Aalten om de doelstelling uit de Regionale Energie Strategie te halen. ‘Maar wel voor een groot gedeelte’, is hij positief. In Aalten hebben 150 agrarisch ondernemers nog ruimte voor zonnepanelen op hun bedrijf. Daarvan hebben zich er twintig aangemeld voor een gratis adviesrapport.

‘We hebben een begroting voor 25 adviesrapporten, dus er zijn nog een paar plekken beschikbaar’, geeft hij aan. LTO Noord heeft zich op soortgelijke wijze ingezet in Heerenveen en is nu ook aan de slag in Leeuwarden.

Subsidie in Drenthe

Provincie Drenthe gaat zelfs nog een stapje verder. Ze stelt subsidie beschikbaar voor (agrarisch) ondernemers die in een gebied wonen waar netcongestie een belemmerende uitwerking heeft op het opwekken van duurzame energie.

De provincie stelt geld beschikbaar voor onderzoeken enerzijds en een oplossing anderzijds. In het laatste geval kan dat zelfs oplopen tot een bijdrage van 50.000 euro. ‘Zo’n subsidie kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor de aanschaf van een accu om opgewekte energie op te kunnen slaan. Deze accu’s zijn nog erg duur en hierdoor niet rendabel. De subsidie kan dan helpend zijn.’

Verschillende Drentse gemeenten trekken voor het adviestraject samen op met LTO Noord. De kennis en ervaring vanuit de vereniging voor boeren en tuinders zorgt voor een gedegen adviesrapportage. Met de loketfunctie is LTO Noord ook bereikbaar voor ontzorging en informatie. Voor meer informatie over project Zon op Dak stuurt u een e-mail naar rhijma@ltonoord.nl.

Bron:

Nieuwe Oogst