En de burgers? Die maakten gretig gebruik van een kijkje en beleving op de boerderij. Al dan niet per fiets en met of zonder boerderijdiploma als beloning.
De koeien staan centraal bij Martin Nillesen in het Gelderse Groesbeek. Niet alleen om er langs te lopen, maar ook om te toiletteren: scheren, wassen en opmaken. Met 180 koeien is er keuze genoeg. Naast andere activiteiten runt de familie sinds kort ook een kinderopvang.

Foto: Studio van Assendelft
José de Boer uit het Groningse Midwolde nam haar gasten mee op pad om te Strunen bij de Boer. Weilanden, kronkelende paden, slootjes en een weidse blik vanaf de dijk. Ook maakte een ‘wildkampeerder’ met haar verhaal onderdeel uit van het programma.

Foto: Kim Tolboom
Een rondje langs de gewassen, op de foto is dat Leendert Assenberg met aardappelen, of met een trekkertje langs de koeien, waarvan het vlees in de winkel wordt verkocht. Dat was het programma van het ‘Rondje Kavelpad’ in het Zuid-Hollandse Oostvoorne.

Foto: Roel Dijkstra
Als je weet hoe je kalveren voert, koeien uit de wei haalt en boter en kaas maakt, krijg je een Boerderijbewijs . Het diploma werd heel wat keren uitgereikt door Monique Visser van Hoeve de Meeuw in het Noord-Hollandse Schellinkhout. ‘Zo leuk om het hele proces te laten zien.’

Foto: Lex Salverda
Fietstochten in overvloed deze zomer. Zo ook de Boerenfietstocht rondom het Drentse Emmen, waarbij vier agrarische bedrijven bezocht konden worden. Stoeterij Fitjar (foto), stadsboerderij ‘t Nije Hof, akkerbouwbedrijf Elling en melkveebedrijf Wiers ontvingen de fietsers met liefde.

Foto: Jan Anninga
Lekker met de handen in de zwarte grond. Kinderen vermaakten zich op het erf van familie Wilgers in het Overijsselse Schalkhaar. Ze mochten aardappelen uit de grond trekken en hun emmertje vullen. Met ook aardappelzaklopen en een springkussen was er volop vertier.

Foto: Gerard Vrakking