Van lichtslang naar geit, kip of koeienkop

  • Interactie met de samenleving
  • Overijssel

De boerderij van Gert-Jan Trompert in het Overijsselse Schalkhaar heeft deze dagen wel wat weg van een bouwplaats tussen de koeien. Samen met zijn vriendin Laura Haarman is hij op vrije avonden in de weer met betongaasmatten, tiewraps en lichtslangen.

En dat allemaal om LTO Noord-leden te kunnen voorzien van een oplichtend dier of trekker tijdens de donkere dagen.

‘Hartstikke leuk om te doen’, zegt Laura Haarman. ‘Twee jaar geleden zijn we ermee begonnen. Vorig jaar maakten we tweehonderd pakketten, dit jaar maximaal 250.’

Het begon met een eigengemaakte verlichte koeienkop op het erf van Gert-Jan Trompert. ‘Die vond ik zo leuk dat ik die ook wilde maken om aan mijn ouders te geven’, vertelt Haarman over de start van hun ‘bijbaan’. ‘Via Facebook kregen we steeds meer opdrachten.’

De creaties, ontworpen door Gert-Jan Trompert zelf, gingen zelfs de grens over. Laura Haarman: ‘Een oud-docent van mij is varkensboerin in Oost-Duitsland. Ze vroeg of ik er eentje voor haar kon maken en brengen. Als het er minimaal dertig zouden zijn, kon dat wel. Ze verzamelde meer opdrachten bij mensen uit de buurt. En zo zijn we er met een aanhanger vol naartoe geweest. Ook zijn er pakketten naar Denemarken gegaan.’

De lichtslangenbusiness van de ondernemers nam vorig jaar een vogelvlucht toen LTO Noord-afdelingen pakketten gingen bestellen voor de leden. De verlichte dieren sloten naadloos aan op de wintereditie van ‘Boeren en tuinders pakken uit’. Dit jaar is het assortiment nog groter en kan een keuze worden gemaakt uit een hele koe, koeienkop, varken, paard, kip, schaap, geit en trekker. ‘De dieren zijn sectorgebonden, de trekker kan overal’, aldus Haarman.

In het donker op afstand lijken de creaties een klein wonder. Wie het kunstwerk nader inspecteert, ontdekt het geheim en ziet een betongaasmat als basis. Haarman: ‘Verzinkt, zodat het niet roest. Maar wel zwart gespoten, zodat-ie niet opvalt.’ Met tiewraps is de licht-slang in het juiste patroon vastgemaakt.

Kip kost een avond

Moeilijk? Volgens Haarman moet je het niet onderschatten. ‘Een kip of varken lukt wel in een avond. Maar met een trekker of koeienkop ben je langer bezig.’ Iedereen die een pakket bestelt, krijgt er een handleiding met foto’s bij. Mocht dat niet genoeg zijn, dan kan een instructiefilmpje worden bekeken.

De materialen heeft het stel al ingeslagen. ‘Dat was een rondje Nederland langs de bouwmarkten. Ik kon de lichtslangen niet bestellen en heb gekeken waar de grootste voorraad was. We zijn op een dag in Friesland, Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht geweest’, vertelt Haarman.

Want niet zomaar elke lichtslang voldoet. ‘De goedkopere hebben te weinig lampjes. We willen zoveel mogelijk lichtjes per meter. Dat is het mooist. De ontwerpen zijn aangepast op de beschikbare lengtes. Zo gaat er twee keer 15 meter in een trekker, 9 meter in een kip en 12 meter in een varken’, legt de ondernemer uit.

Klik hier voor meer informatie.

Bron:

Nieuwe Oogst