Het huis stond zo’n 6 km verderop in het buitengebied. Hij zette een advertentie op marktplaats en eigenlijk dezelfde dag werd hij nog gebeld. Een man uit Amsterdam vertelde dat hij was gescheiden en op zoek was na tijdelijke woonruimte. Een rustige plek waar hij bij kon komen maar ook kon thuiswerken zonder gestoord te worden. Hans maakte met de man een afspraak en het weekend erop trok hij erin.
De 3 maanden die erop volgde, betaalde man netjes de huur van 750 euro. Maar in maand 4 en 5 bleef de huur achterwege. “Ik belde de man op zijn mobiel maar die bleek te zijn afgesloten. Reden om een kijkje te gaan nemen. Bij het huis gekomen zag ik allemaal vochtige en afgeplakte ramen. De sloten waren vervangen en het zag er verder verlaten uit. Met een breekijzer heb ik uiteindelijk de achterdeur geforceerd en ben naar binnen gegaan. Ik schrok enorm van de toestand in de woning. 2 muren waren doorgebroken, er lagen overal potten met aarde, buizen, folie en er waren bij een aantal muren gipsplaten geplaatst. Ik had meteen door dat dit niet in orde was en dat de man was verdwenen.”
Hier had een aantal maanden een grote hennepkwekerij gezeten. “Ik heb de vertrouwenspersoon, Gaby de Ruiter, van LTO Noord gebeld en op haar advies de politie gebeld. De politie heeft in de woning onderzoek gedaan. De man is nooit gevonden en ik kon zelf voor de schade in de woning opdraaien. Een enorm verlies, maar het deed me vooral verdriet dat het huis van mijn ouders zo was toegetakeld.”
Gevolgen van drugscriminaliteit op je erf
Voor agrarische ondernemers die bewust of onbewust in zee gaan met criminele verhuurders, zijn de gevolgen vaak groot. Denk aan intimidaties en bedreigingen vanuit het criminele circuit, strafrechtelijke vervolging, brand, ontploffingen, stankoverlast, giftige stoffen in de grond en flinke schade aan je pand die vaak niet vergoed wordt door de verzekering en dreigementen.
Meer weten over hoe je wél veilig je pand kan verhuren? Lees dan ons artikel "Hoe voorkom ik criminaliteit.”
We horen graag van onze leden hoe zij de veiligheid ervaren en hoeveel ze te maken krijgen met criminaliteit op het platteland. Daarvoor hebben we tot en met 8 juni de enquête Veilig Buitengebied open staan. Vul hier de enquête in.
*Dit is een fictief verhaal, gebaseerd op waargebeurde feiten.
Gaby de Ruiter: "Ik sta als vertrouwenspersoon voor je klaar! Bel of app mij voor hulp en advies."