Sociaal contactpersonen

Aandacht voor de mentale gezondheid van onze leden is van groot belang. Het is belangrijk dat mentale gezondheid ook op afdelingsniveau een aandachtspunt is. Als sociaal contactpersoon heb je daarbij een belangrijke rol.

Aandacht voor de mentale gezondheid van onze leden is van groot belang. Het is belangrijk dat mentale gezondheid ook op afdelingsniveau een aandachtspunt is. Als sociaal contactpersoon heb je daarbij een belangrijke rol.

Er komt veel op onze leden af. Veranderende regelgeving, kwaliteitseisen, negatieve geluiden vanuit de samenleving, slechte prijzen, onzekerheid over het voortbestaan van het bedrijf, maar ook veranderingen in de privésituatie. Soms kan de mentale druk te veel worden voor iemand. En je zorgen met anderen delen is dan vaak moeilijk.

Afdelingen staan dichtbij leden en afdelingsbestuurders (en leden) zien of horen soms dat het minder goed gaat met een collega-ondernemer. En als vereniging willen we er ook zijn voor de mens achter de ondernemer.

Mijn rol als sociaal contactpersoon

Je bent geen hulpverlener of sociaal werker. Maar ieder mens kan een ander helpen door alert te zijn op signalen dat het minder goed gaat, door te vragen hoe het echt gaat en door een luisterend oor te zijn. Dat is niet gemakkelijk, veel mensen voelen een drempel om een gesprek te beginnen. Als sociaal contactpersoon kun je ervoor zorgen dat het thema Mentale gezondheid binnen de afdeling de aandacht krijgt. Zo stimuleer je leden om alert te zijn op signalen, op elkaar te letten en het gesprek aan te gaan. En door het thema binnen je afdeling bespreekbaar te maken, verlaag je de drempel voor ondernemers om tijdig hulp te zoeken.  Als sociaal contactpersoon heb je dus een sleutelpositie.

Als afdeling kun je overwegen om bij de gemeente te pleiten voor een platform voor Stil Leed. Voorbeelden hiervan zijn Platform Stil Leed Hof van Twente en Boer&Toekomst Vechtdal. In andere gemeentes wordt verwezen naar vertrouwenspersonen voor het buitengebied of erfcoaches, bijvoorbeeld Steenwijkerland.

Profiel

Als sociaal contactpersoon vind je het onderwerp mentale gezondheid belangrijk en durf je er aandacht voor te vragen. Je bent sociaal invoelend en communicatief vaardig. Een goed netwerk in de regio is mooi meegenomen, maar is niet noodzakelijk.

Taakomschrijving 

Er is geen afgebakende taakomschrijving. Iedere sociaal contactpersoon en iedere afdeling kan een eigen invulling geven aan deze rol. Niet alles van wat hieronder staat, hoeft tot je rol te behoren.  

Als sociaal contactpersoon kun je: 

  • Het thema mentale gezondheid onder de aandacht brengen bij leden. Bijvoorbeeld door een stukje in de nieuwsbrief, in het openingswoord van de voorzitter bij een ledenbijeenkomst of door een themabijeenkomst te organiseren, al dan niet met een spreker op dit terrein. Lees meer bij Materialen.
  • Binnen het bestuur aandacht vragen voor lief & leed bij leden. Waar is iets aan de hand en willen we als afdeling een kaartje sturen, bloemetje brengen of op bezoek gaan? Het hoeft trouwens niet altijd de sociaal contactpersoon die actie onderneemt.
  • Aanspreekpunt zijn voor leden in de afdeling die zelf behoefte hebben aan een gesprek. Als er meer nodig is dan een luisterend oor, verwijs je door naar de juiste hulp.
  • Sparringpartner zijn voor leden die het moeilijk vinden om een stap te zetten wanneer ze bij iemand anders signalen zien die kunnen wijzen op mentale problemen.
  • Met de aangeboden hulpmiddelen de weg vinden of doorverwijzen naar de juiste hulp of ondersteuning.

Ondersteuning

Het Informatiecentrum en TABOER fungeren als klankbord voor sociaal contactpersonen die willen sparren over de juiste aanpak of het doorverwijzen. Zoek je ondersteuning bij het onder de aandacht brengen van het thema binnen de afdeling, neem dan contact op met de relatiebeheerder in je regio.

Training en bijeenkomsten sociaal contactpersonen

LTO Noord wil sociaal contactpersonen ook ondersteunen door training en bijeenkomsten. In samenwerking met LTO Academie is een training voor sociaal contactpersoon ontwikkeld. Deze training start in januari 2024. Interesse? Neem contact op met Ankie de Jong.

Meer informatie 

Wil je meer achtergrondinformatie lezen of zien over het onderwerp Mentale gezondheid, dan volgen hier enkele suggesties.