De sensor in de stal van Prinsen meet drie dingen: de concentratie ammoniak in de lucht, de temperatuur en de luchtvochtigheid. Elke vijf minuten doet de sensor een meting in de melkveestal waar zestig melkkoeien en een aantal pinken staan. Afdelingsvoorzitter Te Selle is enthousiast en blij dat Boswijk een kijkje kwam namen bij deze pionier. Hij hoopt aan kamerlid Boswijk het belang van meten overgebracht te hebben.
Meten is weten
Te Selle: “Meten is weten, dat is de basis. En geef dat ook de tijd. Er moeten niet halsoverkop beslissingen worden genomen.” Geef ons tijd, en vooral ook beleidsruimte, is zijn pleidooi. “Ook als politieke wil er is, lukt het nog niet altijd om plannen door te voeren vanwege de vele (landelijke) wet-en regelgeving die er ligt. De Achterhoek is innovatie- en koploperregio en dat zijn we met trots, maar de beleidsruimte om te experimenteren ontbreekt vaak.” Met kamerlid Boswijk is afgesproken om contact te houden en hem te informeren over concrete situaties waar het spaak loopt.
Kunstmestvrije Achterhoek
De sensor wordt door Arjan Prinsen samen met stichting Biomassa getest. Deze stichting heeft grote betrokkenheid bij het ontwikkelen van de sensor. Prinsen was eerder één van de trekkers van het project Kunstmestvrije Achterhoek waaraan het LTO Noord Innovatiefonds aan heeft bijgedragen. Het doel van dat project is een circulaire vorm van bemesting om zo de bemestingspraktijk te verduurzamen, zonder negatieve gevolgen voor milieu en landbouwproductie. De meetproef in de stal van Prinsen vloeit voort uit dit project.