Over dit project
Begin 2018 is het project Kunstmestvrije Achterhoek van start gegaan. Dit project loopt tot en met 2021. Het belangrijkste doel van het project is het verduurzamen van de bemestingspraktijk door het gebruik van regionale herwonnen nutriënten.
Als er circulair gewerkt wordt met regionale nutriënten, dan is er minder transport van kunstmest buiten de regio. Dat levert een positieve bijdrage aan het milieu. Daarnaast draagt het project bij aan een betere benutting van organische stoffen en hergebruik van mineralen uit mest.
Groene Weide Meststof
Gedurende het project is een duurzame kunstmestvervanger ontwikkeld: Groene Weide Meststof. De werking van de Groene Weide Meststof is in de praktijk onderzocht op demovelden bij tien boeren in de Achterhoek. Een deel van hun percelen is daarbij bemest met een blend van reguliere minerale stikstofmeststoffen en een ander deel met de Groene Weide Meststof, zodat een goede vergelijking te maken is. Het effect van de kunstmestvervanger op de gewasgroei (gras en maïs) en de kwaliteit van de bodem wordt daarnaast ook onderzocht op speciaal daarvoor ingerichte proefvelden.
Kijk op onze projectpagina 'Kunstmestvrije Achterhoek'