Sector

Vleesveehouderij

Een kritische consument en een groeiende behoefte aan vlees van Nederlandse bodem. Dit is de reden dat er iedere dag met zorg, passie en vakmanschap gewerkt wordt aan vlees van de beste kwaliteit voor ons allemaal.

Vleesvee in een stal

Een kritische consument en een groeiende behoefte aan vlees van Nederlandse bodem. Dit is de reden dat er iedere dag met zorg, passie en vakmanschap gewerkt wordt aan vlees van de beste kwaliteit voor ons allemaal.

De Nederlandse vleesveesector wordt gekenmerkt door familiebedrijven die samen met de LTO vakgroep Vleesveehouderij werken aan een duurzame sector. In Nederland zijn er verschillende typen vleesveebedrijven, waaronder bedrijven die vleesstieren houden en bedrijven met zoogkoeien. Volgens de meest recente gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn er in 2024 ongeveer 1.000 vleesveebedrijven actief; 500 bedrijven met zoogkoeien en 500 bedrijven met vleesstieren. De sector draagt bij aan de biodiversiteit, het landschap en onderhoud van de natuur met als visie ‘Verantwoorde kwaliteit van dichtbij’.

Vlees moet niet alleen voldoen aan hoge eisen op het gebied van smaak, dierenwelzijn en voedselveiligheid. Consumenten hechten ook een groot belang aan voedsel van regionale oorsprong. Daarom wordt er binnen de vleesveesector volgens hoge standaarden en wordt er alleen vlees van de beste kwaliteit aangeboden.  

De vakgroep Vleesveehouderij van LTO Nederland zet zich met de toekomstvisie ‘verantwoorde kwaliteit van dichtbij’ in voor een goed economisch perspectief voor professionele ondernemingen én deeltijdboeren.

Meer weten over dit onderwerp?

Jan Boukes

LTO Dichtbij app

Blijf up-to-date met het laatste nieuws voor jouw agrarische bedrijf via de LTO Dichtbij app.

Word lid

Word lid van LTO Noord en versterk je positie in de agrarische sector. Meld je nu aan!