Gelders College maakt in Gelderse Vallei kennis met Landbouwcollectief Gelderland

  • Gelderland
  • Regio Oost
  • Gelderse Vallei

Wat heeft de agrarische sector nodig van de provincie om goed te kunnen blijven ondernemen? Op uitnodiging van het Gelderse College organiseerde Landbouwcollectief Gelderland samen met LTO Gelderse Vallei - met LTO Noord als delegatieleider - op 23 januari een werkbezoek op verschillende boerenerven rond Barneveld.

De uitdagingen binnen het Vitaal Landelijk Gebied Gelderland (VLGG) in de provincie zijn groot. Het ‘nieuwe’ College wilde graag vanuit de gezamenlijke agrarische sectoren zelf horen welke problemen zij ervaren en hoe de provincie daar iets in kan betekenen. De kracht van het Landbouwcollectief Gelderland is dat ze inmiddels alle sectoren en landbouworganisaties in de provincie herbergt. Voorzitter Bert Zandman van LTO Noord regio Oost, tevens delegatieleider namens het collectief: “Omdat we gezamenlijk ons geluid laten horen, staan we sterker als sector.”

Pitches en uitdagingen van verschillende sectoren

In pitches presenteerden de sectoren hun verhaal: Linda Verriet (POV), Gerard Selman (Glastuinbouw Nederland) en Siep Koning (NFO en (laan)boomteelt). Op zijn bedrijf vertelde Ton van Harten later op de middag over de uitdagingen binnen de pluimveesector en melkveehouderij. Daarbij kwam ook naar voren dat de toegenomen regeldwang met dermate hogere kosten gepaard gaat dat een acceptabel verdienmodel steeds lastiger wordt. De brede oproep was dan ook: passend overheidsbeleid. Enerzijds mag dat een realistisch verdienmodel niet in de weg staan. Anderzijds willen boeren en tuinders graag ook bijdragen aan het behalen van maatschappelijke doelen, zoals biodiversiteit en mogelijk maken van groen/blauwe dooradering. 

Kalverhouder Van Beek: “Ik heb weer energie gekregen”

Kalverhouder Gerard van Beek ging aan het begin van de middag op zijn bedrijf in op zijn sector, de kalverhouderij. Van Beek was erg tevreden over het werkbezoek: “De gedeputeerden en ambtenaren toonden kennis van zaken en waren oprecht geïnteresseerd. Ik snap dat de provincie gebonden is aan wetgeving, maar denk ook dat ze ons ook beter van dienst kan zijn. Bijvoorbeeld met het sneller doorvoeren van borging van innovatieve stalsystemen om ammoniak en geur te verminderen. Want meten is weten!"

Van Beek: "Ik weet dat we als sector keihard werken om te voldoen aan overheidsregels, of het nu brandveiligheid is of om emissies gaat. Het mag toch niet zo zijn dat we onze sterke sectorpositie in Nederland verliezen. Nu heb je nog een bepaald volume waarmee je ook de hele infrastructuur eromheen in stand kunt houden. Voor wat betreft onze zelfvoorzienendheid is het dus ontzettend belangrijk om ruimte te kunnen blijven houden voor agrarisch ondernemerschap. Concreet heb ik binnenkort een vervolgafspraak om door te praten over mijn vragen. Ik heb echt weer energie gekregen.”