LTO Noord steekt energie in kennismaking met Gelders gedeputeerde Ans Mol

  • Gelderland
  • Regio Oost
  • Duurzame Energie

Energie van het boerenerf biedt vele kansen voor zowel de maatschappij als voor agrarische ondernemers. Maar tegelijk lopen boeren en tuinders tegen drempels aan. In een kennismakingsbezoek aan Gelders gedeputeerde Ans Mol gaf LTO Noord aan hoe wij de gezamenlijke ambities kunnen verwerkelijken.

Met de flyer Energie van het boerenerf laten we aan  zien welk aanbod er op het boerenerf te vinden is op het gebied van energieopwekking. Tegelijk geeft het onze eigen leden een beeld van de mogelijkheden op hun erf en om stappen in te zetten.

Belemmeringen wegnemen voor duurzame energie

Martien Nillesen, regiobestuurder LTO Noord regio Oost met de portefeuille energie en ruimtelijke ordening, bezocht de Gelderse gedeputeerde voor onder andere Water en klimaatadaptie, Energie en klimaat, Gezonde en veilige leefomgeving op het provinciehuis. Een aantal zaken belemmeren agrarisch ondernemers – ook in Gelderland - in hun streven naar duurzamer ondernemen.

Monomestvergisting – boeren die een monovergister willen aanschaffen, lopen het risico hun huidige natuurvergunning kwijt te raken, omdat de bouw van nieuwe (dichte) stalvloer een nieuwe vergunning vereist.

=> LTO Noord bepleit dat deze beredenering de verduurzaming in de weg staat. Immers, een monomestvergister in werking leidt tot minder uitstoot en meer niet-fossiele energie.

Zonnepanelenvelden – de overheid heeft gesteld dat er op agrarische grond geen zonnepanelenvelden meer mogen worden aangelegd. Maar tegelijk stelt ze dat projecten in een vergevorderd stadium wel doorgang mogen vinden. Ook is de definitie van ‘meervoudig grondgebruik’ nog vaag.

=> LTO Noord vindt dat deze definitie van ‘vergevorderd stadium’ te veel ruimte overlaat en daardoor moet worden afgebakend.
Ook bij ‘meervoudig grondgebruik’ moet duidelijker worden dat de huidige landbouwfunctie geloofwaardig overeind blijft. Verticale zonnepanelen laten bijvoorbeeld wel meer ruimte voor dubbeldoelactiviteiten.

Boerderijmolens - De Tweede Kamer heeft het initiatief genomen om de zogenaamde ISDE-subsidie voor kleine erfwindmolens te verlengen. Daarmee kunnen meer boeren een kleine windmolen plaatsen op hun erf. Toch dreigen burgers met bezwaren tegen deze molens hun gelijk krijgen bij de rechter. Neem het bedrijf in het Gelderse Hengelo waar omwonenden vonden dat de effecten op natuur onvoldoende waren onderzocht. Gedeputeerde Mol stelt dan ook dat eerst de uitspraak de rechter moet worden afgewacht en er jurisprudentie ligt.

=> LTO Noord vindt dat de overheid een realistische afweging moet maken tussen positieve en negatieve milieueffecten. Menselijk handelen zonder effect op de omgeving is niet mogelijk, het gaat om de balans. Erfmolens stellen boeren in staat hun zelfvoorzienendheid te vergroten van 30% (met zonnepanelen) naar 75% (in combinatie met wind). Dat vermindert de druk op het net en draagt bij aan de emissiebeperking.