Onderzoek naar waterstof

  • Gelderland
  • Achterhoek Noord

Twaalf boerenbedrijven in het Gelderse Laren onderzoeken de mogelijkheid om biogas afkomstig uit rundveemest om te zetten in waterstof.

akkerbouwer-103

Er is een haalbaarheidsstudie gestart naar de uit Duitsland afkomstige plasmalysetechniek, die in Nederland nog nergens is toegepast. In het proces ontstaat ook vast koolstof, bruikbaar in de industrie.

Het idee ontstond vanuit het project ‘Aardgasvrij Laren’, waar ook LTO Noord-afdeling Achterhoek Noord bij is betrokken. Veel boeren in het gebied hebben een SDE-beschikking om schuurdaken vol te leggen met zonnepanelen. Maar de plaatsing daarvan verloopt stroef, omdat er op het elektriciteitsnetwerk geen ruimte is voor de opgewekte stroom.

Als de boeren die energie kwijt kunnen aan de waterstoffabriek, is het ineens wel zinvol om zonnepanelen op hun daken te leggen.

Het snel opvangen van mest voor biogas zorgt voor minder uitstoot van broeikasgassen en stikstofverbindingen. Het onderzoeksproject kost 30.000 euro. Gemeente Lochem draagt 20.000 euro bij. De overige 10.000 euro komt uit het LTO Noord Innovatiefonds.

Afdelingsvoorzitter Robbert Haijtink: ‘Er zijn nog veel dingen uit te zoeken. Het is een mooie samenwerking met Lochemenergie en belangenvereniging Wakker Laorne, echte boer-burgerverbinding.’

Bron:

Nieuwe Oogst