De statenleden kregen inzage in natuurinclusieve landbouw, de verdeling van ruimte in het buitengebied en de ontwikkeling van een duurzaam verdienmodel. Op het bedrijf van Sengers komen landbouw, natuur en recreatie op unieke wijze samen, een omgeving waarin natuurinclusieve landbouw perfect past.
Extensieve bedrijfsvoering
Een belangrijk keerpunt in zijn bedrijfsvoering was de oprichting van de theetuin en de mogelijkheid om 25 hectare extra grond te pachten. Dit maakte zijn bedrijf extensiever en stelde hem in staat om zoveel mogelijk eigen ruw- en krachtvoer te verbouwen. De focus ligt sindsdien op goed bodembeheer, met als doel het organische stofgehalte te verhogen en bij te dragen aan CO2-vastlegging. Daarnaast heeft Edwin een deel van zijn gronden natuurinclusief ingericht, met akkerranden, heggen en hagen, en experimenteert hij met het telen van alternatieve voedergewassen. Deze initiatieven leveren extra inkomsten op in de vorm van GLB-toeslagen, ANLb of een toeslag op het melkgeld.”
Wat wil LTO Noord bereiken met Platform Natuurinclusieve Landbouw Gelderland?
Martien Nillesen, regiobestuurder LTO Noord regio Oost, vindt het goed dat de politiek ook ziet hoe dit in de praktijk werkt en zich positief ontwikkelt. “Ze twijfelen wel eens of het subsidiegeld echt op het boerenerf belandt. Dat blijkt, want inmiddels zijn de overheadkosten gereduceerd tot maximaal 20%; eerder was dat zomaar 40%. Dat heeft er mede mee te maken dat boeren nu meer betrokken worden bij de plannen. Waar veel Statenleden aan het begin van de dag wat sceptisch waren, bleek dat ze door de presentatie en veldtoer van Edwin aan het eind van de dag de meerwaarde van het Platform als efficiënte aanjager wel inzagen.”