Subsidie voor melkveehouders op de Veluwe voor ander rantsoen en weidegang

  • Gelderland
  • Regio Oost
  • Gelderse Vallei
  • Noord-Oost Veluwe
  • Randmeerkust
  • Zuid-Oost Veluwe

Melkveehouders op de Veluwe kunnen vanaf 8 januari 2024 subsidie aanvragen voor het verminderen van hun stikstofuitstoot door een ander rantsoen en/of meer weidegang.

Het betreft het gebied tussen de IJssel, NederRijn en de Randmeren. LTO Noord is blij met de pilot, waar ze bij de provincie op heeft aangedrongen.

Het gaat om een proef van drie jaar waaraan 250 melkveehouders mee kunnen doen. “Met deze proef zetten we de boer aan het roer door managementmaatregelen te steunen”, zegt landbouwgedeputeerde Harold Zoet. “Dit is een lang gekoesterde wens van de agrarische sector.” Om het effect te meten moeten deelnemers sensoren in hun stal plaatsen die de uitstoot van stikstof en methaan meten. Voor de aanschaf krijgen deelnemers ook subsidie.

LTO Noord: “Meten is een begin; borging is essentieel”

Voorzitter Bert Zandman van LTO Noord regio Oost ziet deze pilot van provincie Gelderland als mooie kans voor melkveehouders op de Veluwe. “Het liefst hadden we nog meer boeren mee laten doen, maar dit is een begin. Een efficiëntere rantsoenering of weidegang zijn relatief eenvoudige managementmaatregelen voor een boer. We zijn blij dat in deze pilot ook gemeten wordt. Wel is vervolgens een snelle en juridische borging van het effect van de maatregelen essentieel. Alleen dan kunnen we aantonen dat deze maatregelen effect hebben op de reductie van methaan- en ammoniakemissie. Dit geeft een extra impuls aan de bijdrage die we al leveren aan de klimaatopgaves.”

Subsidie voor managementmaatregelen

Melkveehouders krijgen subsidie als ze hun stikstofuitstoot verminderen met één van de twee maatregelen: voer en weidegang. Bij de regeling geldt hoe meer uren de koeien buiten lopen, hoe meer subsidie en hoe minder eiwit in het voer, hoe meer subsidie. Deelnemers mogen zelf bepalen of ze inzetten op ander voer of meer weidegang en hoe ze dat verder invullen.

Meer inzicht en minder stikstofuitstoot

Met de proef wil de provincie onderzoeken of agrariërs hun werkwijze willen aanpassen als ze daarvoor beloond worden. Ook wil de provincie meer inzicht krijgen in de inzet van sensoren en het effect van minder eiwitrijk voer en meer tijd in de wei op de stikstofuitstoot. De verwachting is dat met deze proef per jaar 100.000 tot 137.000 kg minder stikstof wordt uitgestoten. “Een volgende stap is dat we die gemeten lagere uitstoot ook kunnen gebruiken in vergunningen. Dat kan in deze pilot nog niet, maar daar werken we hard aan.” aldus Zoet. 

  • Meer weten of je aanmelden voor deze subsidie? Kijk hier.