‘Vrijwillige kavelruil is win-win’, project rond N18

  • Gelderland
  • Regio Oost

‘Ontwikkeling van je bedrijf is een continu proces en juist in deze tijd van onzekerheid wat betreft wet- en regelgeving belangrijk’, zegt Theo Krabben, melkveehouder in het Gelderse Harreveld. In maatschap met zijn vrouw en zoon melkt hij zestig koeien op 28 hectare grond, versnipperd over negen percelen.

Fotobijschrift: V.l.n.r: kavelruilcoördinator Henry Waalderbos, melkveehouder Theo Krabben en kavelruilcoördinator Frans Baack.

Door een recente kavelruil, onderdeel van de vrijwillige en planmatige kavelruil rond de N18, wist Krabben zijn huiskavel te vergroten tot ruim 16 hectare. ‘Wij melken al jaren met een robot en hechten veel waarde aan weidegang. Daarom is een ruimere huiskavel van belang. We zitten op twee locaties. Op de oude plek konden we geen kant op. Daar houden we nu ons jongvee, 24 stuks, bewust niet meer. Sinds de invoering van de fosfaatwetgeving houden we minder jongvee aan.’

De ondernemer had oorspronkelijk een gemengd bedrijf met zeugen en melkvee aan de Kerkstraat in Harreveld. ‘Ik had aan allebei aardigheid, maar de varkenstak werd te klein. Toen ben ik verdergegaan met de koeien. Vervolgens hoorde ik dat het bedrijf waar we nu zitten aan de Bothweg te koop kwam. Hier was ook een goede melkstal en konden we verder. Via het door LTO Noord geïnitieerde kavelruilproject rond de N18 kwamen we op het spoor van vrijwillige kavelruil’, zegt hij.

Krabben meldde zich bij Frans Baack en Henry Waalderbos, de kavelruilcoördinatoren in dit traject. ‘Kavelruil op vrijwillige basis is nog steeds het middel voor agrarische structuurverbetering in een gebied. Precies zoals Krabben zegt: ‘Een grotere huiskavel maakt melkvee weiden veel gemakkelijker toepasbaar.’ Met deze ruil realiseerde hij een ruimere huiskavel’, zegt Baack. ‘Ook voor de andere deelnemers leverde het een win-winsituatie op. Er zijn al vier ruilingen bij de notaris gepasseerd, waarbij 27 grondeigenaren waren betrokken die 51 hectare ruilden’, zegt de kavelruilcoördinator.

Waalderbos vult aan: ‘Kavelruil werkt kostenverlagend. Je hoeft minder afstanden te rijden met trekkers en landbouwmachines. Dat scheelt diesel en heeft effect op de verkeersveiligheid.’ Krabben bevestigt dat: ‘De locaties liggen hemelsbreed 2 kilometer uit elkaar, maar wij en de loonwerker moeten steeds dwars door het dorp met trekkers en machines. Dit zorgt voor verkeershinder en voor hogere kosten.’

Baack: ‘De situatie rond de N18 Groenlo-Zuid/Lichtenvoorde is een langdurig proces. De opgaven zijn anders geworden. Grond ligt soms gevoelig. We hebben ruilgrond nodig en kijken steeds naar de mogelijkheden in het gebied. Nu het aantal boeren afneemt, is het van belang dat de volgende generatie het bedrijf kan doorontwikkelen. Het allerbelangrijkste is: je moet elkaar bij kavelruil iets gunnen.’

Verlengd tot eind 2024

Het project is vorig jaar verlengd tot eind 2024. Er is dus nog gelegenheid om gebruik te maken van kavelruil. Grondeigenaren die interesse hebben, kunnen contact opnemen met Frans Baack (06) 10309155 en Henry Waalderbos (06) 23669531.

Kavelruil N18 Groenlo-Zuid/Lichtenvoorde is een initiatief van LTO Noord. Het project wordt financieel mogelijk gemaakt door provincie Gelderland, waterschap Rijn en IJssel en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

Bron:

Tekst en beeld: Bianca Domhof, Nieuwe Oogst