Overijsselse partijen tekenen win-winovereenkomst voor nu en de toekomst

  • Overijssel
  • Regio Oost
  • Deltaplan Agrarisch Waterbeheer

Provincie Overijssel, Waterschap Drents Overijsselse Delta, Waterschap Vechtstromen, Waterschap Rijn en IJssel en LTO Noord ondertekenden de bestuursovereenkomst 'Cofinanciering NSP-GLB 2023-2027'.

Op de foto v.l.n.r. Wilbert Siebring (Vechtstromen), Peter Schrijver (Rijn en IJssel), Nicole Koks (Drents Overijsselse Delta), Martin Immink (LTO Noord) en Overijssels gedeputeerde Martijn Dadema.

 

Dit tijdens de DAW Waterkaravaan op 6 maart. De ondertekening is een win-winsituatie voor alle partijen.

Waarom doet LTO Noord mee?

Regiobestuurder en portefeuillehouder Water & Bodem Martin Immink is blij met de beschikbare gelden: “Hiermee kunnen boeren echt aan de slag met maatregelen die de kwaliteit en kwantiteit van bodem en water verbeteren, waarvoor ze tot 40% van de investering terugkrijgen. Daarom zijn wij partner in DAW.”

Hoe passen LTO-leden DAW-maatregelen toe?

Twee LTO-leden lieten op hun bedrijf zien hoe ze met steun van DAW maatregelen doorvoeren. Melkveehouder Christiaan van Dalfsen uit Rouveen is bijvoorbeeld bezig met onderwaterdrainage om zijn veengrond jaarrond in een goede vochtbalans te houden. (Lelie)bollenteler Marcel Markhorst uit Brucht heeft een overdekte en onoverdekte ruimte ingericht waar hij zo duurzaam en verantwoord mogelijk de spuit kan vullen en schoonmaken. Daarnaast heeft hij drie remdry-systemen, waarmee hij het water van ontsmettingsbaden indroogt en afvoert via een doek. Ten slotte werkt hij met dripslangen om percelen zo goed mogelijk te irrigeren.

Welke subsidie komt vrij?

Het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) stelt Europese subsidies beschikbaar in de periode 2023-2027 voor de agrarische sector. Zowel de Overijsselse waterschappen als provincie hebben daar cofinanciering aan toegevoegd. Totaal komt er meer dan 27 miljoen euro beschikbaar.

Waarom deze bestuursovereenkomst?  

Watermaatregelen hebben een steeds belangrijkere rol gekregen in het GLB. De reden is dat de Europese Commissie het behalen van de doelen van de Kaderrichtlijn Water (KRW) prioriteert. Ook treedt door klimaatverandering droogte en wateroverlast vaker op. Deze ondertekende overeenkomst wordt gezien als een win-winsituatie voor alle partijen. Overijsselse boeren en tuinders kunnen namelijk subsidie krijgen voor de uitvoering van  bodem- en watermaatregelen; daarmee draagt de overeenkomst bij aan het behalen van de gezamenlijke doelen.

Wat betekent deze samenwerking?

Het DAW (Deltaplan Agrarisch Waterbeheer) is een initiatief van LTO Noord dat door zowel de provincie als de waterschappen vanaf het begin is ondersteund. De provincie Overijssel heeft hiervoor Europese gelden uit het GLB ingezet en deze samen met de Overijsselse waterschappen gecofinancierd. Ook komt financiering beschikbaar voor het uitvoeren van Blauwe Diensten.

Waar kun je aan denken?

Door middel van een laagdrempelige regeling kunnen landbouwbedrijven gebruikmaken van de mogelijkheden van DAW voor bijvoorbeeld een financiële bijdrage voor boerenstuwen, verbeteren waterbergend vermogen van de bodem, een zuivering op een wasplaats, erfafspoelingsmaatregelen, enz. Met deze voortzetting van de samenwerking komt weer nieuw budget beschikbaar voor de volgende periode. We moedigen partijen aan om hiervan gebruik te maken. Voor meer informatie kunnen geïnteresseerden contact opnemen met info@dawoostnederland.nl of 088-888 66 31.