Landbouwakkoord - wat vindt u als MFL ondernemer?

  • Multifunctionele landbouw

De afgelopen weken is het proces om te komen tot een Landbouwakkoord van start te gaan. Dit moet een akkoord worden tussen overheid, landbouwsector en andere relevante partijen over het toekomstperspectief van de agrarische sector in Nederland.

DJI_0253

Multifunctionele landbouw (MFL) is één van de perspectieven die daarbij besproken wordt en waarvoor dan ook een Sectortafel is gevormd. De Vakgroep Multifunctionele Landbouw (agrarische kinderopvang, agrarisch natuurbeheer, boerderijverkoop, boerderijeducatie, plattelandstoerisme en zorglandbouw) heeft in samenspraak met de brancheorganisaties en Platform Multifunctionele Landbouw (MFL) de volgende 3 speerpunten opgesteld ter inbreng voor het proces om te komen tot een landbouwakkoord.

Omgevingsplannen dienen ruimte te geven aan de ontwikkeling van MFL-bedrijven

Huidige situatie: MFL-ondernemers geven aan dat beperkingen in Ruimtelijke Ordening (RO) het grootste knelpunt zijn in de ontwikkeling van hun bedrijf; MFL is niet of met strikte beperkingen opgenomen in omgevingsplannen. Het gaat hier om maatschappelijk gewenste activiteiten die volgens bestemmingsplan/ omgevingsplan niet mogen of alleen na een proces dat ingewikkeld, langdurig en kostbaar is zónder vooraf zekerheid te hebben over de uitkomst.   

Maatregel: Samen met de regionale LTO’s willen we dit oppakken door bijeenkomsten te organiseren met de provincies en gemeenten en met de RO-adviesbureaus die zij inschakelen. Daarnaast wordt er door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en LTO gewerkt aan een update van de Handleiding RO voor de multifunctionele landbouw. Er komt een versie voor gemeenteambtenaren, een flyer voor gemeentebestuurders en een flyer voor MFL-ondernemers.

Regeldruk verlagen voor de MFL-bedrijven

Huidige situatie: Een MFL-ondernemer heeft momenteel te maken met wet- en regelgeving die door meerdere overheden (ministeries van LNV, Sociale Zaken, Economische Zaken, Volksgezondheid, Welzijn en Sport, provinciaal en gemeentelijk) afzonderlijk van elkaar wordt opgesteld. Gezien de combinatie van activiteiten, komt het geregeld voor dat er een overvraag aan het MFL-bedrijf is in administratie en verantwoording. Soms is wet- en regelgeving zelfs conflicterend. Daarnaast zijn er wetten en regels die zijn opgesteld voor bedrijven van grotere omvang, die nu ook van toepassing zijn op relatief kleinschalige MFL-bedrijven.

Maatregel: Samen met LNV en andere ministeries en overheden een werkgroep oprichten die met de sector en de verschillende brancheorganisaties zelf aan de slag gaat om per deelsector en MFL-breed goed in kaart te brengen waar regeldruk knelt en waar regels onnodig stapelen. Hier moeten dan oplossingen voor komen zodat dit voorkomen kan worden. Hieruit voortvloeiend kunnen dan bijeenkomsten voor MFL-ondernemers worden georganiseerd om hen hierover nader te informeren. 

Ontwikkeling stimuleren van MFL-bedrijven via kennisdeling en informatie

Huidige situatie: Het ontbreken van kennis en informatie beperkt de sector in de mogelijkheid om verder te groeien. MFL is ook relatief onbekend bij adviseurs, banken en overheden. Men weet niet goed hoe de dienstenkant in een agrarische bedrijfsvoering te beoordelen en te waarderen. 

Maatregel: Meerdere activiteiten op het gebied van kennis en informatie;           

Kennis                                                                                                                                                                                              

  • Onderzoek naar het behoud van een onlosmakelijke verbinding tussen de agrarische tak en MFL-tak.                             
  • Ontwikkeling van kengetallen en kennis over succesvolle MFL- businessmodellen.
  • Ontwikkeling van (nieuwe) MFL-diensten en sectoren (denk aan energie, wonen e.d.).
  • Ondersteuning van geleidelijke groei van de MFL-sector.

Informatie 

  • Bekendheid vergroten van de potentie van MFL bij overheden, adviseurs, onderwijs, banken en ketenpartijen.
  • Plattelandscoaches die ondernemers begeleiden bij het scherp krijgen van hun plannen.  
  • Stimuleren van verbindingen met netwerken in de ‘reguliere’ sectoren. 
  • Vergroten van onderlinge uitwisseling tussen MFL-ondernemers. 

Een nadere toelichting op deze onderwerpen is na te lezen in het Position Paper MFL.

Reactie gevraagd

Graag willen wij leden de mogelijkheid bieden om vragen/opmerkingen/aanvullingen in te brengen. Dit doen wij eerst in een schriftelijke ronde. Op basis daarvan bekijken we hoe we de digitale ledenbijeenkomst zullen inrichten, zodat we zo effectief mogelijk met jullie inbreng kunnen omgaan.