Maar hoe doe je dat dan? Als je een afwijkend schapenras hebt zoals ik (Shetlandschapen, kop kleiner dan een Texelaar) is de eerste stap het vinden van een slachterij die bereid is om de dieren te slachten. Vervolgens moet er geportioneerd worden. Er zijn slachterijen die het doen, maar dat moet ook betaald worden. Mijn ervaring is dat het dan nog niet zo eenvoudig is om het vlees zo aangeleverd te krijgen als je het zou willen.
Tot slot moet je nog een markt met kopers vinden waarop je het kunt afzetten. Je kunt zelf reclame maken via een website en het vanaf het bedrijf verkopen. Maar er zijn ook formules als Hello Fresh, Crisp, Boeren en Buren, Boer&Nlekker, Landwinkels, etc. Wat is nu het beste? Wat levert de meeste afzet op en is goed voor het beeld van de sector?
Daarover hebben we vorige week met een marketingbureau bij elkaar gezeten in een eerste gesprek. Het plan is om er in 2023 gericht mee bezig te zijn. Daarbij hoort ook een groep schapenhouders die hierover met ons mee wil denken.
Wil je dat? Reageer even met een mailtjes naar Jos Peerlings via jpeerlings@lto.nl Dan krijg je van hem meer informatie.