Ziektebeeld AVP niet vergelijkbaar met klassieke varkenspest

  • Varkenshouderij

Afrikaanse varkenspest (AVP) geeft een uiteenlopend ziektebeeld. Op dit punt is AVP niet vergelijkbaar met klassieke varkenspest. Het kan zijn dat door AVP getroffen varkens na een incubatietijd van 4 tot 19 dagen acuut ziek worden: koorts (40 tot 41 graden Celsius), bloedingen in inwendige organen en huidbloedingen (vooral op de oren en de flanken). Deze dieren sterven vaak acuut. Maar er kan ook een chronisch beeld zijn met bijvoorbeeld alleen versnelde ademhaling en soms verwerpen.

Het chronische beeld treedt op in situaties dat de ziekte langer aanwezig is. Daarom de waarschuwing om zowel bij onverwachte uitval, maar ook bij een vaag ziektebeeld onder de dieren, contact op te nemen met de dierenarts. De dierenarts kan besluiten om uitsluitingsdiagnostiek te doen. De kosten van het diagnostisch onderzoek worden betaald door de overheid.

Update AVP Duitsland

Het aantal besmette zwijnen in Duitsland is boven de 1.200 dieren gekomen, maar het aantal besmette dieren lijkt af te nemen (zie grafiek). Desondanks moet ieder scherp blijven, aangezien in veel Oost-Europese landen AVP nog steeds niet onder controle is bij gehouden varkens en wilde zwijnen.

Klik hier voor het figuur 'Overzicht van het aantal geconstateerde besmette dieren in verschillende zones'  en de tabel 'Aantal gevonden besmette zwijnen per maand' (bron: Deutscher Jagdverband e.V.).

Bron:

POV