Bossenstrategie

Meer bomen op Nederlandse grond vinden we prima, maar dan niet als vlakdekkend bos ten koste van landbouwgrond. Wel staan we in beginsel positief tegenover extra bomen in de vorm van bijvoorbeeld houtwallen of singels rondom akkers; als het maar gaat op basis van vrijwilligheid. Naast verfraaiing van het landschap levert dit veel kansen op voor meer biodiversiteit.

Over dit dossier

In de landelijke bossenstrategie heeft het Rijk het voornemen om in tien jaar tijd – uiterlijk in 2030 – 37.000 hectare nieuwe natuur extra te realiseren. Bomen en bossen zorgen voor een prettig leefklimaat, biodiversiteit en karakteristieke landschappen. In vroegere tijd plantten boeren en tuinders veel bomen aan, omdat deze vaak een zelfvoorzienende functie hadden voor het boerenbedrijf.

Geen bos ten koste van landbouwgrond

Wij zijn in principe tegen het planten van extra bomen in de vorm van vlakdekkend bos op landbouwgrond. Immers, landbouwgrond in Nederland is schaars. Vanuit het oogpunt van kringlooplandbouw en grondgebondenheid heeft de agrarische sector alle landbouwgrond zelf heel hard nodig.

Alternatieve gronden zijn volop te vinden

Wij stellen dat er daarnaast genoeg alternatieve gronden te vinden zijn in Nederland. Denk aan grond van particuliere terreinbeheerders, landgoedeigenaren en burgers met wat grond in het buitengebied. Natuurlijk moet daar een vergoeding tegenover staan vanuit het Rijk. Ook kunnen partijen als Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de Provinciale Landschappen bos aanplanten op hun gronden.
Wel oplossingen rónd agrarische grond De aanplant van extra bomen draagt bij aan het vergroting van de biodiversiteit. Dat zou kunnen rond akkers en weilanden, in de vorm van singels, hout-, boom- of dijkwallen. Dit zorgt voor een verfraaiing van het landschap, maar ook voor meer kansen voor flora en fauna. Deze vorm van boomaanplant past veel beter bij de bedrijfsvoering van veel agrariërs dan het aanplanten van bos. Voorwaarde is wel dat het gebeurt op basis van vrijwilligheid en een passende vergoeding. 

Vanuit een gezond ondernemersperspectief

Wij zien de wens voor meer bomen graag in combinatie met een gezond ondernemersperspectief. Bijvoorbeeld in de vorm van productieve bomen in de notenteelt of als roofvogelbescherming op het terrein van pluimveehouders. En altijd op vrijwillige basis, want boeren en tuinders hebben ruimte nodig voor hun teelt en dieren. Ook pleiten wij voor goede, langjarige beheervergoedingen.

Goed voor boomkweker en burger

Voor de boomkwekerijsector biedt dit nieuwe afzetkansen; boomkwekers zijn blij met de hernieuwde aandacht voor bomen en struiken. Bomen leveren een belangrijke bijdrage aan het milieu, omdat ze fijnstof afvangen en temperatuur reguleren. En ten slotte geniet heel Nederland van een mooie groene omgeving, met historische groene elementen en een gezond leefklimaat. 

 

Het zijn onze mensen die het mogelijk maken

Wij verbinden onze leden met consumenten en burgers, met de politiek, met partners. Dat doen we allemaal, voor ons allemaal. 

Vacant

Nader in te vullen
Unknown

Wij zijn er voor al je vragen! Neem contact met ons op.

Ook interessant voor jou

Lees en bekijk hier welke onderwerpen en berichten ook voor jou interessant zijn.