Natuurondernemers

De werkgroep Natuurondernemers werkt aan een gelijkwaardig speelveld met Terrein Beherende Organisaties en agrarisch ondernemers voor een goed natuurresultaat én een goed inkomen voor de boer.

 

De resultaten van de enquête door de werkgroep Natuurondernemers zijn bekend. Nieuwsgierig waar natuurondernemers tegenaan lopen, hoe gewaardeerd ze zich voelen door de verpachter en of ze weten of natuurdoelen zijn behaald? Meld je dan aan het voor het webinar op 14 maart om 20:00 uur via deze link.

Natuurondernemers zetten gelijkwaardige positie bij pachten van TBO’s op de agenda

Natuurondernemers beheren, in eigendom of in pacht, grond met een natuurbestemming die te combineren is met agrarisch medegebruik. 

Voor een succesvolle werkwijze is een gelijkwaardige positie tussen Terrein Beherende Organisaties (TBO’s) en natuurondernemers van belang. Met als resultaat een gezamenlijk doel dat leidt tot een goed natuurresultaat én een goed inkomen. En dit niet voor even, maar voor een zo lang mogelijke termijn. 

Werkgroep Natuurondernemers

Veel agrarische ondernemers pachten van TBO’s zoals Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten of landgoederen of van overheden zoals provincies en waterschappen. De gronden waar een natuurdoel op zit is vaak essentieel voor de continuïteit van een bedrijf. Vaak is de positie tussen TBO’s en natuurondernemers niet gelijkwaardig. De pachten zijn vaak van korte duur en de beheersvergoedingen gaan naar de verpachters. Binnen LTONoord is de werkgroep Natuurondernemers opgericht die de ongelijkheid van deze pachters op de agenda zet en hiermee de aandacht geeft die het thema verdient.

Missie

De missie van de werkgroep Natuurondernemers is dat ondernemerschap op landbouwgrond met een natuurdoelstelling ook zijn geld moet opleveren. Bij elk natuurdoeltype horen regels voor beheer, beheervergoedingen en afspraken over de pachtprijs.

Focuspunten

Het gaat veelal om het proces, vaak onderdeel van een gebiedsproces, hoe we met elkaar omgaan. Hierbij richten we ons op de volgende focuspunten vanuit gelijkwaardigheid en vertrouwen:

  1. Beheervergoeding naar de boer
  2. GLB geld voor de boer
  3. Meer structuur in monitoring en afstemming over natuurresultaat met beheerder en planmaker [verantwoordelijke overheid] 
  4. Langjarige pachtovereenkomst (minimaal 25 jaar)
  5. Meer structuur in gebruiksvoorwaarden en gebruiksdoel [beheerder en verantwoordelijke overheid]

In gesprek

De komende tijd gaan we in gesprek met bestuurders, leden en vertegenwoordigers van TBO’s met de vraag of deze focuspunten worden herkend en hoe we kunnen komen tot een gedragen visie en een leidraad voor leden. 

De werkgroep Natuurondernemers

  • Gerda Kool – bestuurder werkgroep Natuurondernemers
    (voor vragen of opmerkingen, schroom niet om te bellen: 06 814 82003)
  • Nico Verduin – voorzitter Regiobestuur LTO regio West
  • Arnold Michielsen – regiobestuurder West
  • Marry van den Top – LTO Noord communicatie
  • Michaela van Leeuwen - LTO Noord kennismakelaar natuur (mavleeuwen@ltonoord.nl)

Dit betekent het voor de natuur

Ook voor de natuur is het goed om langjarige afspraken te maken.

Dit betekent het voor agrarische ondernemers

Voor het maken van langjarige afspraken over pacht, monitoring en afstemming over natuurresultaat is een gelijkwaardig speelveld nodig. Daar zet de werkgroep Natuurondernemers zich voor in.

schapen

Dit betekent het voor de samenleving en burgers

Het klinkt raar, natuur en ondernemer samen in een woord. Alle natuur in Nederland moet onderhouden worden en daar kunnen boeren een prachtige rol in vervullen. Daar horen dan wel gedegen afspraken en een goede beloning bij.

Het zijn onze mensen die het mogelijk maken

Wij verbinden onze leden met consumenten en burgers, met de politiek, met partners. Dat doen we allemaal, voor ons allemaal. 

Wil je meedenken of meedoen in de werkgroep Natuurondernemers?