Zonnepanelen op agrarisch dak Drenthe

  • Zon op Dak Drenthe

Zon op Dak Drenthe’ stimuleert, faciliteert en ondersteunt agrarische ondernemers in de gemeenten Tynaarlo, Noordenveld en Aa en Hunze bij de realisatie van zonnepanelen op agrarische daken. Door middel van een quickscan en een energiescan wordt op bedrijfsniveau in kaart gebracht wat de mogelijkheden zijn. Daarnaast worden uitdagingen rondom netverzwaring en netuitbreiding in kaart gebracht.

 

Waarom zonnepanelen op agrarisch dak?

Agrarische bedrijven hebben naast een relatief hoog energieverbruik ook veel ongebruikte ruimte op hun dak beschikbaar. Zonnepanelen dragen bij aan een verdienmodel, met een terugverdientijd van 5 tot 10 jaar is het een rendabele investering. Zonnepanelen passen goed bij een energieneutrale bedrijfsvoering en daarnaast betekent meer zon op dak ook meer lokale energieproductie voor de omgeving.

Quick Scan

In samenwerking met de netwerkbeheerder wordt op basis van beschikbare openbare gegevens en gegevens over congestie gekeken naar de mogelijkheden, deze gegevens worden vervolgens gekoppeld met gegevens omtrent gebruik. De hieruit voortkomende inschatting wordt gestuurd naar alle boeren in het gebied, waarbij boeren met een goede situatie benaderd zullen worden. Door middel van webinars worden agrariërs in een volgend stadium geïnformeerd.

Aanmelden energiescan

Geïnteresseerde agrarisch ondernemers die zonnepanelen op hun daken willen realiseren kunnen zich aanmelden via een formulier dat te vinden is op de website van LTO Noord.

Het formulier vind je via deze link.

Aan de aangemelde ondernemers wordt een bedrijfsspecifieke en onafhankelijke energiescan aangeboden. Deze scan maakt het inzichtelijk of het plaatsen van zonnepanelen een verstandige bedrijfsinvestering is. De energiescan geeft tevens inzicht in terugverdientijd en vormen van financiering, bijvoorbeeld de salderingsregeling of SDE++. Het is een verfijning van de quickscan, dus het bevat ook bedrijfsspecifieke gegevens zoals het energiegebruik van de energienota en de huidige aansluiting, de installatiegrootte wordt hierop geoptimaliseerd.

Over dit project

‘Zon op Dak Drenthe’ is een gezamenlijk initiatief van Provincie Drenthe, Gemeente Tynaarlo, Gemeente Noordenveld, Gemeente Aa en Hunze en LTO Noord. Het project draagt bij aan het verder verduurzamen van de agrarische sector in deze regio. Het doel is maximale benutting van agrarische daken voor de opwek van zonne-energie in 2030.

Over Programma Energie LTO Noord

De ‘Zon op Dak’-projecten zijn onderdeel van het LTO Noord programma: ‘Duurzame Energie’. De agrosector is de meest actieve sector in de Nederlandse economie op het gebied van duurzame energie en is voortdurend bezig haar prestaties te verbeteren, ook op het gebied van duurzaamheid. Minimalisatie van fossiele brandstoffen en toewerken naar een grotere mate van circulair gebruik van grond- en hulpstoffen en zelfvoorziening op het gebied van hernieuwbare energie staan hierbij centraal.

Binnen het programma Duurzame Energie van LTO Noord wordt gewerkt aan grootschalige opwek van duurzame energie en besparing.