De SVM moet je zien als een soort advies-subsidie. Het is dus géén investeringssubsidie voor de aanschaf van energiezuinige apparaten. De subsidie is bedoeld voor het inschakelen van een ‘energieadviseur’ die jou als ondernemer helpt bij vragen als: Welke maatregelen kan ik nemen op het gebied van energiebesparing en verduurzaming van mijn bedrijf? Wat zijn de bijbehorende investeringskosten? En: op welke subsidies kan ik eventueel een beroep doen?
LTO Noord helpt en ondersteunt boeren en tuinders om hun bedrijf duurzamer te maken of zelf duurzame energie te laten produceren. Een onderdeel van ondersteuning is adviseren welke maatregelen het beste genomen kunnen worden, gekeken naar bedrijfsspecifieke kenmerken en de financiële haalbaarheid. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem contact op met Rients Hijma, projectleider bij LTO Noord, via rhijma@ltonoord.nl.
Voor wie is de subsidieregeling SVM
Met deze subsidie kan een agrarische ondernemer een gespecialiseerde adviseur in huren voor energieadvies. Deze subsidieregeling is alleen bedoeld voor ondernemers die per jaar maximaal 25.000 m3 aardgas gebruiken en/of 50.000 kwh elektriciteit. Het energieadvies geeft inzicht in jouw energie verbruik of helpt bij het verduurzamen van het bedrijf. De SVM is beschikbaar sinds 1 april 2023 en loopt tot en met 30 september 2023. Ook geeft de SVM subsidie voor de ondersteuning bij het uitvoeren van de beschreven maatregelen in het energieadvies. Bijvoorbeeld ondersteuning bij een subsidie aanvraag, aanvragen van offertes en algemene ondersteuning in het traject. Kijk voor meer informatie op de website van het RVO.
Wat krijg je vergoed?
De subsidie is bedoeld voor advies over en ondersteuning bij het verduurzamen van uw bedrijf. Dat betekent dat je subsidie kunt aanvragen voor een energieadvies op maat en voor ondersteuning bij de uitvoering van het advies. De SVM-subsidie vergoedt 80% van de kosten voor het energieadvies op maat en kan oplopen van 750 euro tot een maximaal subsidiebedrag van 2.500 euro in totaal als ook de ondersteuning bij uitvoering van het advies wordt meegenomen. De ondernemer betaalt zelf wel de eigen bijdrage van 20% van het energieadvies, plus eventuele kosten boven de maximale subsidie van 2.500 euro voor de ondersteuning bij uitvoering. De investeringskosten van de geadviseerde maatregelen zelf, komen voor eigen rekening van de ondernemer, al kan die daarvoor soms nog een beroep doen op andere subsidies, zoals de EIA of ISDE.
Inhoud energieadvies
In het energieadvies staat beschreven welke mogelijke energiebesparende- en verduurzamingsmaatregelen je op jouw bedrijf kunt nemen. Denk bijvoorbeeld aan aanpassingen, zoals: het aanbrengen van muur-, vloer- of dakisolatie of HR++- glas. Of het toepassen van PV-zonnepanelen, een kleine windmolen, zonneboilers, warmtepompen of andere energiezuinige installaties. Maar ook kleinere aanpassingen, zoals het aanbrengen van ledverlichting. Of andere energiebesparings- of verduurzamingsmaatregelen voor bijvoorbeeld energiezuinige koeling, keukenapparatuur en ICT-apparatuur.