Themadag toekomstgerichte arbeidsmarkt

  • Ondernemerschap Werkgeverschap en Onderwijs
Datum
Tijden
Locatie
Fort de Batterijen - Overeindseweg 25, Nieuwegein

Hoe ziet ons werken er in de wereld van morgen uit?

Arjen Banach

Is er arbeidsmarktkrapte in de agrarische sector, of zijn er meer dan voldoende mensen om het werk te doen? Volgens organisatiefuturoloog Arjen Banach kun je de medewerker van de toekomst aan je binden. Het talent is echter aan zet. Het begint met goed werkgeverschap en met energie. Hoe kijk jij als ondernemer naar je mensen en wat biedt jij hen als ze bij jou komen werken? Er zijn meer dan voldoende mensen om het werk te doen, ze weten onze ondernemers alleen nog niet te vinden.

 

De uitdaging ligt in het vermogen je als ondernemer aan te passen aan de arbeidsmarkt van de toekomst. Een andere manier van denken om de nieuwe generatie werkenden aan je te binden. Daar gaat het over tijdens de themadag van Groenpact.

 

Organisatiefuturoloog Arjen Banach

 

Arjen Banach neemt je mee in de wereld van werkgeverschap, werkgeluk en duurzame inzetbaarheid. "Mijn uitgangspunt is: er zijn meer dan voldoende mensen om het werk te doen, alleen zij weten jou als werkgever nog niet te vinden. Hoe bouw je werkplekken waar mensen willen zijn in plaats van waar ze moeten zijn.", stelt Arjen Banach. Met aandacht voor technologie en AI, als kans zeker niet als oplossing.

 

Programma

12:00 uur Ontvangst met lunch
12:45 uur Opening
13:00 uur Spreker Arjen Banach
14:00 uur Workshopronde 1
14:45 uur Korte break
15:00 uur Workshopronde 2
16:00 uur Wrap up
16:30 uur Netwerkborrel
17:15 uur Einde programma

 

Workshops

 

Er zijn twee workshoprondes met steeds drie interactieve inspiratiesessies. U krijgt de kans twee inspiratiesessies te volgen en concrete handvaten op de verschillende thema's mee te nemen.

Bij de aanmelding geeft u de twee workshops van uw voorkeur aan. Wij proberen hier in het programma zo veel mogelijk rekening mee te houden.

 

Workshop 1: Krapte op de arbeidsmarkt

Bedrijven in de sector groen, grond en infrastructuur hebben moeite om hun personeelsbezetting op peil te houden. Bovendien neemt het aantal leerlingen volgens het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de komende jaren verder af. Tijd om in actie te komen volgens sociale partners van Groen, Grond en Infrastructuur (GGI). In deze workshop nemen Marije van Beurden en Dick Klop (beide beleidsmedewerker onderwijs Cumela) je mee in hun campagne van Kennis en Kracht voor het voorgezet onderwijs en nemen ze je mee in hoe GGI hierop in speelt.

 

Workshop 2: De arbeidsmarkt van de toekomst

In de hovenierssector wordt gewerkt met een handboek Hotspot en een arbeidsmarktanalyse.

Workshopleider Jeroen Zijlmans, beleidsadviseur arbeidsmarkt en onderwijs Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners, neemt je samen met iemand van het Zone college mee in deze analyse en de resultaten.

 

Workshop 3: Leren op de werkplek en levenlang ontwikkelen

70% van de tijd die je leert  ben je gewoon aan het werk. Je leert van collega’s, fouten, internet, feedback, etc. 20% leer je in informele cursussen en 10% in beroepsonderwijs. Toch geven we beleidsmatig en financieel die laatste vorm het meeste aandacht. Leren op de werkplek kan in opleiding en ontwikkeling van werkenden het startpunt zijn voor mensen om zich een Leven Lang te Ontwikkelen. Dat begint met het zichtbaar maken van de waarde van informeel leren. Tijdens deze workshop gaan we onderzoeken wat ervoor nodig is om het leren op de werkplek beleidsmatig beter te faciliteren en waarderen. Deze workshop wordt gegeven door Erik Kaemingk (coach en ontwikkelaar van leerwerktrajecten).

Georganiseerd door: LTO Noord, in opdracht van Colland, in samenwerking met Groenpact

LET OP: door de grote belangstelling is aanmelden helaas niet meer mogelijk. Wel kunnen we u op de reservelijst plaatsen. Stuur een mail naar evdvrande@ltonoord.nl, wij zetten u op de reservelijst en u krijgt van ons persoonlijk bericht als er afmeldingen zijn.