Voor boeren en tuinders is droogte een directe bedreiging voor hun bedrijfsvoering. Niet alleen neemt de opbrengst van gewassen af, ook stijgen de kosten door de noodzaak van beregening, aangepaste teelten of investering in infrastructuur. Daarnaast kunnen overheden beperkende maatregelen instellen, zoals beregeningsverboden of quota op grondwatergebruik. Ook de bodemstructuur kan onder langdurige droogte lijden, waardoor de draagkracht en het vermogen om water vast te houden afnemen. Boeren moeten dus omgaan met grotere onzekerheden én hogere risico’s.
Toekomstbestendig waterbeheer
LTO Noord pleit voor een toekomstbestendig waterbeheer waarin voldoende beschikbaarheid van zoet water voor de landbouw centraal staat. Dat betekent investeren in buffering, opslag en spreiding van water. Daarbij is maatwerk essentieel: per regio moet worden gekeken welke oplossingen mogelijk en wenselijk zijn. LTO Noord ziet ook een duidelijke rol voor de agrarische sector zelf, bijvoorbeeld in het vasthouden van water op percelen, het aanpassen van teeltstrategieën en het verbeteren van bodems. Dit kan alleen als overheden realistische eisen stellen en ruimte bieden voor praktijkgerichte maatregelen. Ook het behoud van een functionerend afvoersysteem is van belang: waar water vastgehouden moet worden, moet het bij piekbuien ook afgevoerd kunnen worden. LTO Noord ondersteunt boeren in de aanpak van droogte door:
Deelname aan programma’s zoals ZON (Zoetwatervoorziening Oost-Nederland) en het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW).
Regionale inzet in gebieden zoals de Achterhoek en de Liemers, waar samen met boeren praktische strategieën worden uitgewerkt om beter met droogte om te gaan.
Inbreng leveren bij beleid rond waterbeschikbaarheid, grondwatergebruik en drinkwaterwinning.
Pleiten voor eerlijk beleid rond het gebruik van water, inclusief het bespreekbaar maken van beprijzen of quotering met oog voor de landbouwpraktijk.
Samen droogte tegengaan
Boeren en tuinders staan er bij droogte niet alleen voor. In gebieden zoals de Achterhoek helpt LTO Noord bij het zoeken naar slimme oplossingen, zoals het vasthouden van water op eigen land of het aanleggen van waterbuffers. Ook zorgt LTO Noord dat boeren kunnen meepraten over nieuwe regels of plannen van waterschappen en provincies. We weten wat er speelt op het erf én aan de bestuurstafel. Dat zorgt dat maatregelen beter passen bij wat in de praktijk haalbaar is en maken we de landbouw bestendig tegen droogte.