Over dit project
De aanleiding van het project is het eiwitplan dat PPP Agro West in samenspraak met deze bedrijven heeft gemaakt. Het doel van het plan is het reduceren van stikstofemissies, dit kan bewerkstelligd worden door alternatieve gewassen te zaaien en diverse bedrijfsmaatregelen te nemen.
In het najaar van 2020 zijn bij een drietal melkveehouderijbedrijven in het Westelijk Veenweidegebied een aantal percelen grasland doorgezaaid met alternatieve gewassen. Het betreft de gewassen: wintertarwe, wintergerst en snelle lenterogge. Dit moet resulteren in een verbetering van de eiwitbenutting en een optimalisatie van eiwitproductie. Oftewel: meer eiwit van eigen land.
Normaliter staat er alleen gras op deze percelen, met als gevolg dat er slechts één seizoen is waarbij stikstof door gewassen omgezet kan worden in eiwit. Gras groeit immers niet in de winter. Door gewassen aan het perceel toe te voegen die ook in de winter groeien, hebben we nu twee seizoenen waarin stikstof door gewassen omgezet kan worden in eiwit. Deze gewassen worden op hetzelfde perceel ingezaaid. Zowel het gras als de wintergewassen worden in het voorjaar geoogst. De eiwitproductie wordt hoger en bedrijven kunnen beter voorzien in hun eigen eiwitbehoefte.
De verwachting is beter grip te krijgen op het benutten van eiwit maar ook zeker het verlagen van uitstoot van ammoniak. We willen in de praktijk zien wat de potentie is van de maatregelen om eiwitproductie en -benutting op bedrijfsniveau voor melkveehouderijbedrijven op het Westelijk Veenweidegebied te optimaliseren. Hierdoor kunnen ook andere ondernemers zelf aan de gang met het beter benutten van eiwit van eigen land.