Hoe ziet de agrarische arbeidsmarkt eruit?
De Nederlandse land- en tuinbouwsector verschaft werk aan meer dan 200.000 mensen. Werkgevers in de sector bieden gevarieerde banen. De sector is deels afhankelijk van internationale werknemers, vooral voor seizoensgebonden werk. De vraag naar Nederlands personeel op alle niveaus wordt steeds groter bij onze leden. De sector zet in op robotisering en automatisering, ook om arbeidstekorten op te lossen.
Een steeds grotere deel van onze leden is werkgever. In 2000 werd 67% van alle arbeid gedaan door de ondernemer of mensen binnen het gezin. In 2022 is dit gedaald naar 49%. In plantaardige sectoren, met de glastuinbouw voorop, wordt er het meest gewerkt met personeel.
Goed werkgeverschap
LTO Noord stimuleert goed werkgeverschap door middel van cao’s en het verzorgen van voorlichting en advies via de Werkgeverslijn land- en tuinbouw. Ook werken we mee aan projecten rondom huisvesting en het ‘Agrarisch Keurmerk Flexwonen’. Stigas stimuleert veilig en gezond door het geven van voorlichting. Trainingen rondom werkgeverschap stimuleren en ontwikkelen we met het onderwerp scholing en ontwikkeling en de LTO Academie.
Oplossingen voor de krappe arbeidsmarkt
De krapte op de arbeidsmarkt is een groot knelpunt. Zeker in sectoren als glastuinbouw, open teelten en paddenstoelenteelt is het vinden van medewerkers een uitdaging. LTO Noord zoekt samen met partners naar oplossingen, zoals:
Vacatureplatform en campagne Beter Uitzicht, gericht op mensen zonder groene opleiding
Pilots voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt
Bevorderen van instroom via onderwijs