Onderwerp

Gasvormige emissies

LTO Noord helpt haar leden om de uitstoot van methaan en ammoniak op een haalbare manier te verlagen. Met behulp van projecten zoals Netwerk Praktijkbedrijven en KringloopWijzer kunnen we meer grip krijgen op deze emissies. Zo draagt LTO Noord bij aan een duurzame en toekomstbestendige melkveehouderij, met oog voor milieu én verdienvermogen.

Voerspoor

Wat vindt LTO Noord?

LTO Noord staat voor een toekomstbestendige en duurzame landbouw. We vinden het belangrijk dat leden bijdragen aan maatschappelijke opgaven zoals de uitstoot van methaan en ammoniak, maar dan wel op een manier die haalbaar en betaalbaar is. Daarom zetten we ons in voor praktijkgerichte maatregelen, innovatie en flexibele wetgeving die ruimte geeft aan maatwerk. Projecten zoals Netwerk Praktijkbedrijven en de KringloopWijzer zijn hier mooie voorbeelden van.

Waar lopen leden tegenaan?

Leden willen verduurzamen, maar lopen tegen obstakels aan:

  • Strenge of onduidelijke wetgeving

  • Tijdelijke of beperkte subsidies

  • Gebrek aan kennis en begeleiding

  • Onzekerheid over de effecten van maatregelen

Ook samenwerken? Neem contact op!

Ben jij agrarisch ondernemer en wil je aan de slag met het methaan- en ammoniakemissies? Of werk je bij een provincie, gemeente of waterschap en wil je beleid of projecten opzetten op dit thema? Neem dan contact op met LTO Noord. Samen bouwen we aan een duurzame landbouw die klaar is voor de toekomst.

Netwerk Praktijkbedrijven en KringloopWijzer

Er zijn veel praktische maatregelen die leden kunnen nemen om de uitstoot te verlagen. Binnen het project Netwerk Praktijkbedrijven werken meer dan 100 melkveehouders samen met onderzoekers aan slimme oplossingen die passen bij hun eigen bedrijf.

Voorbeelden van maatregelen:

  • Aanpassen van het voer.

  • Verbeteren van mestopslag en aanwending, zodat er minder uitstoot ontstaat.

  • Beter stalmanagement, bijvoorbeeld door mest snel te scheiden van urine.

  • Meer weidegang, zodat koeien mest direct verspreiden op het land.

  • Combineren van maatregelen, gericht op bodem, water, diergezondheid en milieu.

Ook de KringloopWijzer helpt boeren. Dit is een handige tool die inzicht geeft in hoe mineralen zoals stikstof en fosfaat door het bedrijf stromen. Agrarische ondernemers kunnen hiermee efficiënter werken en besparen op kosten, terwijl ze tegelijkertijd de uitstoot verminderen.

Samenwerken? Neem contact op!

Ben jij melkveehouder en wil je aan de slag met het verlagen van ammoniak en methaan? Of werk je bij een provincie, gemeente of waterschap en wil je beleid of projecten opzetten rondom deze thema’s? Neem dan contact op met LTO Noord. We denken graag met je mee – samen maken we de melkveehouderij klaar voor de toekomst.

Medewerkers

Cathy van Dijk

Jasper Sweere

Actueel of mijlpaal

Toon mijlpalen Toon actueel

Word lid

Word lid van LTO Noord en versterk je positie in de agrarische sector. Meld je nu aan!

LTO Dichtbij app

Blijf up-to-date met het laatste nieuws voor jouw agrarische bedrijf via de LTO Dichtbij app.