LTO Noord: Natuurvergunning Schiphol klap in het gezicht

  • LTO Noord
  • Stikstof

Schiphol heeft een natuurvergunning gekregen meldt minister Van der Wal. Dit terwijl duizenden pas-melders nog niet zijn gelegaliseerd. LTO Noord vindt dit een klap in het gezicht van duizenden boeren.

nieuwbouw-02

‘Het is niet eerlijk. We zeggen altijd in dit land: gelijke monniken, gelijke kappen. Hoe kan het dan dat de overheid voor Schiphol wel een oplossing vindt en niet voor duizenden boeren in onzekerheid?', zegt Nico Verduin, voorzitter LTO Noord Regio West.

LTO Noord vraagt zich daarnaast af welke instrumenten van der Wal gebruik heeft om dit mogelijk te maken. Extern salderen is in de meeste provincies namelijk nog niet mogelijk en over het uitruilen van NH3 en NOx is nog veel discussie. Ook lijkt het erop dat het principe dat eerst de natuur hersteld moet zijn voordat vergunningen kunnen worden afgegeven, voor Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland niet meer van toepassing te zijn. 

Tot slot betreurt LTO Noord het dat het verkrijgen van de benodigde stikstofruimte loopt via de opkoop van boerenbedrijven. LTO Noord wil dat die ruimte wordt benut voor het legaliseren van PAS-melders en interimmers en andere blijvende boeren. Ook vanuit de politiek wordt hier (terecht) op aangedrongen.