De Werkgeverslijn land- en tuinbouw heeft model personeelshandboeken ontwikkeld voor de Open Teelten en Productiegerichte Dierhouderij.
Wat staat er het personeelshandboek?
Het voordeel van het vastleggen in een overzichtelijk boekje/brochure of map is dat de nieuwe werknemer hiermee direct op de hoogte is van de huisregels en overige richtlijnen binnen het bedrijf. Dat kan van heel uitgebreid tot vrij beknopt. Het kunnen onderwerpen zijn zoals;
De historie en achtergrond van de onderneming;
Afspraken over arbeidsduur, pauzes en bedrijfstijd;
Salarisbetalingen en functioneringsgesprekken;
Ziekteprotocol en BHV;
Algemene huisregels;
En eventuele specifieke cao afspraken per sector over bijvoorbeeld toeslagen, verlof en vergoedingen.
Waarom zou je van het personeelshandboek gebruik maken?
Als werkgever kan je met dit model je werknemers op één plek informeren over bovenstaande onderwerpen. Zo weten zij wat hun rechten en plichten zijn en waar zij moeten zijn voor meer informatie.
Vooral voor nieuwe medewerkers is dit erg prettig. Na het inlezen in de reglementen, zijn ze over het algemeen, instaat om sneller zelfstandig te kunnen werken. Ook als werkgever is het handig, want je kunt je werknemer voor vragen en jouw huisregels eenvoudig verwijzen naar het model bedrijfsreglement als die hierin zijn opgenomen.
Het personeelshandboek is voor de Open Teelten en Productiegerichte Dierhouderij beschikbaar in zowel PDF- als Word-formaat.
Klik hier om het personeelshandboek te downloaden.