LTO Noord waarschuwt voor impact van ruimtegebruik

  • LTO Noord
  • Regio West
  • Regio Oost
  • Regio Noord

LTO Noord heeft bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat gereageerd op een plan dat veel agrarische grond in Nederland zou kunnen opslokken. Dit plan, genaamd NRD VAWOZ, kijkt naar allerlei manieren waarop we ruimte gebruiken.

nieuwbouw-02

Zoals het bouwen van huizen, aanleggen van wegen en natuurontwikkeling. Maar elke nieuwe ontwikkeling die ruimte vereist, gaat vaak ten koste van boeren.

Boeren niet de dupe

In onze reactie benadrukken wij dat we beter moeten kijken naar hoe we dit doen, zodat boeren niet de dupe worden. Wij willen bijvoorbeeld dat nieuwe wegen en gebouwen zo min mogelijk boerengrond in beslag nemen. Ook vinden we dat er genoeg geld moet zijn om goed te kunnen overleggen met boeren en andere mensen die belang hebben bij dit soort plannen. En we denken dat we beter kunnen samenwerken met andere projecten, zodat we er allemaal iets aan elkaar hebben.

We hebben ook ideeën voor speciale maatregelen, zoals het boren van tunnels in plaats van grote stukken land af te graven, afspraken maken die speciaal passen bij de plannen, en kansen creëren voor boeren en tuinders.

Betrek de sector

LTO Noord wil graag dat er goed wordt nagedacht over dit plan voordat we het uitvoeren. Als de boeren erbij worden betrokken, kunnen we een goede balans vinden tussen ruimtegebruik en het behouden van goede landbouwgrond. Zo beschermen we niet alleen boeren, maar zorgen we ook voor een toekomst waarin iedereen genoeg te eten heeft en Nederland welvarend blijft.